Zwaan Fred van de Burcht van Wedde is niet meer

Wedde - Fred, de zwaan die al zo’n vijftig jaar in de vijver van de Burcht van Wedde, dan wel in de gracht rond de Burcht zwom, is donderdag ingeslapen.

In deze vijftig jaar had Fred vele vrienden die hem verzorgden en door barre tijden heen hielpen, Zo moest Fred enkele keren uit het ijs worden bevrijd en naar open water worden getild.

Dagelijks werd Fred verwend met vele plakken brood, gebracht door verschillende mensen, maar vooral door Leila, Geert en in het verleden ook door Lenze. "Als je floot of riep kwam hij aanzwemmen en at dan het brood uit je handen", zeggen de drie.

Vrouwtje

In het verleden had Fred een kwade naam. Hij was agressief als je hem benaderde op tijden dat zijn vrouwtje jongen had. Het vrouwtje verdween echter zo’n vijftien jaar geleden uit beeld.  Zoals bekend zijn zwanen monogaam en Fred duldde geen andere zwaan in zijn buurt.

In al die jaren werd Fred steeds meer een bekend beeld rond de Burcht. Hij heeft ongeveer tien keer op een foto afgebeeld gestaan in de Winschoter Courant en het Dagblad van het Noorden. Ook werd hij enkele keren genoemd in het programma van RTV Noord op zaterdagochtend en kwam hij op RTV Noord tijdens het spel 'Slag om Noord' in beeld.

Beroerte

Donderdag is besloten, nadat Fred al een paar dagen niets meer kon eten en zich  niet meer kon redden op de wal, hem in te laten slapen. Vermoed wordt dat Fred een beroerte heeft gehad. 

Het geliefde dier is begraven in de tuin van Leila.