Bouwvergunningen relatief goedkoop in Groningse gemeenten

Winschoten - Er zijn aanzienlijke gemeentelijke verschillen in wat een bouwvergunning kost bij verbouwen van een huis. Dit blijkt uit onderzoek van Afvalcontainershop.nl, dat onder alle 380 Nederlandse gemeenten onderzoek deed naar de kosten van een vergunning voor twee gangbare soorten verbouwingen, in combinatie met een vergunning voor het plaatsen van een bouwcontainer. Groningen komt als relatief goedkope provincie uit de bus binnen het onderzoek.

Een vergunning voor bijvoorbeeld een dakopbouw met verhoogde nok, met een oppervlakte van 15 vierkante en begrote bouwkosten van 27.500 euro, kost in Nederland gemiddeld 789 euro.

In Zeeland zijn inwoners gemiddeld het minste kwijt aan vergunningen die gerelateerd zijn aan verbouwingen. Utrecht is juist de duurste provincie: hier liggen de kosten gemiddeld 38,2 procent hoger dan in Zeeland, dat komt neer op een gemiddelde van 637,37 euro. 

Groningen

Groningers zijn, vergeleken met Zeeuwen, 17,7 procent duurder uit met vergunningen gerelateerd aan verbouwingen. De gemiddelde kosten in Groningen komen uit op 542,50 euro. Daarmee is Groningen de op vier na goedkoopste provincie qua bouwvergunningen: precies tussen Drenthe (14,8 procent duurder dan Zeeland) en Friesland (17,8 procent) in.

Omdat het maximale leenbedrag bij een hypotheek per 1 januari 2018 is verlaagd naar 100 procent van de woningwaarde, kunnen de kosten van een verbouwing niet meer (deels) in de hypotheek worden opgenomen; dus ook de vergunningen voor die verbouwing niet. Dat betekent dat gemeenten met de prijs van vergunningen invloed kunnen uitoefenen op de toegankelijkheid van de woningmarkt voor (nieuwe) woningbezitters die na de koop van plan zijn te gaan verbouwen.

Kosten

De kosten voor een bouwvergunning (omgevingsvergunning) inclusief het plaatsen van een bouwcontainer in onder meer de gemeenten Oldambt, Pekela, Westerwolde, Veendam en Stadskanaal staan op https://www.afvalcontainershop.nl/meest-verbouwvriendelijke-gemeenten