Lionsclub Winschoten verzamelt vreemd en oud geld voor derdewereldlanden

Winschoten/Vlagtwedde - De leden van de Lionsclub Winschoten gaan via een zuil bij de Jumbo in Vlagtwedde vreemd en oud en geld inzamelen voor staaroperaties in derdewereldlanden.

De Lions zijn via hun netwerk in staat om munten en papiergeld uit de hele wereld om te zetten in euro’s. Oud geld dat door nationale banken niet meer wordt ingewisseld, wordt op veilingen aan de hoogst biedende verzamelaar verkocht.

De besteding gaat volgens het Robin Hood-principe: rijken betalen voor armen. Elke 10 euro van de actie verhoogt Wilde Ganzen tot 15 euro. Dat bedrag gaat naar oogklinieken in derdewereldlanden waar een staaroperatie 30 euro kost. Rijken betalen 15 euro boven de kostprijs.

Met een bijdrage van 15 euro heeft de kliniek dan 30 euro om een arme blinde gratis te opereren. Een indrukwekkende film over een oogkamp in de Himalaya staat op www.vreemdenoudgeld.nl

De Lionsclub Winschoten is een van de vijftig clubs in Nederland die aan de actie deelneemt. Jaarlijks wordt ruim 100.000 euro bijeengebracht, goed voor ruim 6000 oogoperaties.