Gajes zet Waterbei op stelten en in vuur en vlam

Winschoten - Met Odyssee, een bewerking van het gelijknamige epos van Homeros, start vrijdag 31 augustus het tweedaagse theaterspektakel Waterbei in Winschoten. Het gezelschap Gajes heeft van het verhaal van de Griekse held Odysseus een spectaculaire pleinvoorstelling gecreëerd die zich boven de hoofden van de toeschouwers op het Winschoter Marktplein zal afspelen.

Gajes maakt daarbij gebruik van grote mobiele objecten en acteurs op stelten. In grote verwondering en opperste verwarring zullen de kijkers van nabij het avontuur van de man die na de oorlog in Troje huiswaarts tracht te keren meebeleven.

Het gezelschap heeft voor een uitgebreide versie van het verhaal gekozen. Om de avonturen van Odysseus zo kernachtig en duidelijk mogelijk voor een grote massa mensen te verbeelden. Zoals gezegd zijn vrijwel alle objecten en ook de muzikanten mobiel opereren. Uitgebeeld wordt hoe Odysseus zegevierend huiswaarts tracht te keren, maar op zijn terugreis naar z'n lieftallige vrouw Penelope tal van gevaarlijke, onwaarschijnlijke, onweerstaanbare gevaren en verleidingen treft. De toeschouwers zijn ervan getuige hoe hij alle tegenslagen en verwoestende (tegen)krachten overwint. Want dat is zeker, uiteindelijk loopt het goed af.

Stevig verhaal

Gajes verbindt spektakel met een stevig verhaal, verpakt ruwe beelden met poëzie, muzikaliteit met lawaai en weerstaat op spectaculaire wijze verwoestende krachten. De voorstelling Odyssee van Gajes duurt ongeveer een uur. Het spektakelstuk begint om 21.00 uur. Om de toeschouwers vooraf in stemming te brengen is er vooraf een optreden van het muzikale gezelschap The Great Borrelnootjes, dat het publiek met vertolking van tal van muzikale tophits vanaf 19.00 uur in de juiste stemming brengt.

Vuur & Vlam

Waterbei wordt op zaterdag 1 september vanaf 11.00 uur met vele straattheater-acts vervolgd. Ook muziek speelt een hoofdrol tijdens Waterbei. Tussen 12.00 en 15.00 uur bijvoorbeeld speelt het trio Vuur & Vlam zijn repertoire van Engels- en Nederlandstalige pophits. Dat alles akoestisch dankzij gitaar, contrabas en lichte percussie. Plaats van handeling is nabij de Gaslaan. Een trio dat bewijst dat het de juiste naam voor de band heeft gekozen. Waterbei krijgt een spetterende start op vrijdag, maar een daverende afsluiting dankzij de vele straat-acts op zaterdag.