De tekeningen van Wim Romijn (2)

Vriescheloo - De Groningse kunstschilder, illustrator en auteur Wim Romijn geniet internationale faam als paardenschilder. Daarnaast schildert hij landbouwhuisdieren en wildlife. Zijn ontwerpen en illustraties dienden voor de vervaardiging van wenskaarten, kalenders, posters, borduurpakketten, portfolio’s en giclées. Hij toont op gezette tijden op deze site één van zijn tekeningen.... Dit keer boerderijkatten.

De opslag van veldgewassen, hooi en stro trekt muizen en ratten aan. In de winter is het aantal nog groter; op droge plaatsen met voedselaanbod gedijen ze het best. Ratten schaffen zich knagend toegang tot schuren en stallen door gaten in houten deuren te maken. Zowel ratten als muizen vreten bieten en aardappelen aan, slepen graan overal naar toe, verpulveren strobalen van binnenuit en knagen aan elektrische bedradingen en isolatiemateriaal. Om nog een geval van schade te geven, een rat zag kans in een paar nachten tijd mijn laarzen in de schuur tot sandalen te maken.

Onderdak aan katten

Veel boerderijen bieden onderdak aan katten; trouwe medewerkers die vrijwel altijd in functie zijn. Katten inzetten om het aantal muizen en ratten in toom te houden, is het meest diervriendelijk.  Vanzelfsprekend moeten zij dagelijks kattenvoer aangeboden krijgen en dient de eigenaar er voor te zorgen dat alles in het werk wordt gesteld om vogels tegen hen te beschermen.  Je hoeft katten echt geen passie voor de muizenjacht bij te brengen; er zijn verhalen over boerderijkatten bekend die met scharrelkippen van stok gaan nadat ze een nacht lang in het hok op de loer hebben gelegen om muizen die op het voer afkomen te verrassen. 

Een andere mogelijkheid om knaagschade te beperken is het bieden van nestelgelegenheid aan uilen, maar weet dat boerenzwaluwen niet zo snel meer in die stallen en schuren zullen broeden.

Opportunisten

Katten zijn opportunisten pur sang en weten situaties naar hun hand te zetten. Sommige gedragen zich als pruimers en bezoeken, zonder enige hongerprikkel, meerdere spijsadressen. Zo eet een dikke rode kater bij mij dagelijks de bak met brokjes leeg die bedoeld zijn voor een paar broodmagere half verwilderde katten uit de buurt. 

Een ander aanlopertje kwam wekenlang dagelijks bij mij langs, struinend door droge sloten en dan weer slapend in de hooischuur. Hij was vertrouwd met paarden. Tot mijn schrik zag ik  op een dag hoe hij de paardenweide inliep door het hoge uitgeschoten gras terwijl twee paarden met elkaar aan het wedijveren waren. Hij liep in de baan van een der galopperende paarden en in plaats dat hij zich uit de voeten maakte, drukte hij zich tegen de grond. Hij had alle geluk van de wereld, de schimmel maakte vlak voor hem een grote luchtsprong en redde daarmee het leven van de kater.

Dierenarts

Hij was verre van schuw waardoor ik hem naar een dierenarts kon brengen voor castratie. De eerste twee dagen na de operatie hield ik hem binnen; na zijn vrijlating zag ik de kater niet meer. Tot ik hem in die week achter het raam van een stalhouderij zag zitten. Hij had straf gekregen en moest een tijdje binnenblijven omdat hij een paar dagen ‘s avonds niet was thuisgekomen.