Waus man, echt vette shit - column

Winschoten - ‘Wanneer ben jij voor het laatst tegendraads geweest?’ vraagt presentatrice Eva Cleven aan een willekeurige bezoeker. ‘Vanmorgen nog, toen heb ik mijn tanden niet gepoetst’.

Een andere bezoeker heeft geen idee wat tegendraads betekent. De collega van Eva, zanger Willie Wartaal, is onder de indruk. ‘Goed dat je dat vraagt. Wat is tegendraads?’. 

De trend is gezet. Het hippe festival Lowlands in Biddinghuizen is begonnen. Het driedaagse evenement heeft, volgens Eva en Willie, een goede vibe, artiesten gaan hard, het is chill, maar tegelijkertijd is er een dynamiek. Snelle flows ook. En dan vergeet ik nog de juiste grind. 

Google translate komt niet verder dan het woord ‘malen’, maar dat zal Eva, getooid met een fleurige bloemenkrans op haar schattig hoedje, niet bedoelen.  Verder speurend op het World Wide Web kom ik uit op de pagina van Bol.com, waar de cd Grit & Grind van Suga Free te koop is. Daarop nummers als Rep You City en Why The F**k Wit (zonder ‘h’) Us. 

Grind, zo concludeer ik hieruit, zal ook wel iets hiphopachtigs zijn, met uiteraard ook weer een chille goede vibe. Een fris – vooral blije – jongeman, met een plastic krokodil onder zijn arm, een knalgele boa om zijn nek en hoge schoenen, waarvan de linker is voorzien van een licht fluoriserende veter en de rechter van een gifgroene, doet in ieder geval voorkomen dat hij intens geniet. ‘Waus man, echt waus’. Grind is goed. Punt.

En hij is niet de enige die het prima naar zijn zin heeft. Terwijl een artiest, gekleed in een soort pyjama, er plotseling achter lijkt te komen dat er wel heel veel snaren op een gitaar zitten – pling, pling, plong, plong, pling – springt het publiek als een bezetene op en neer. Het gros van de lieden schijnt ook exact te weten wanneer de artiest besluit een oerkreet ten gehore te brengen. De Yooo-hooooo, Yooohooooooooooo’s, Ta, ta, taaahaaaa’s worden massaal beantwoord.

Als er een hel op aarde bestaat, is het Lowlands. Kan niet anders. Met een ferme beuk op de afstandsbediening schakel ik de televisie uit. Genoeg vette shit voor vandaag. Ik verlang naar rust. Papa is hier te oud voor.

Arjan Brondijk