Ommelander Ziekenhuis: Atriumfibrilleren, wat moet je weten?

Scheemda - Het Ommelander Ziekenhuis Groningen geeft maandelijks een kijkje achter de schermen van het ziekenhuis. Cardioloog Vincent Hagens en internist Margriet Piersma (Certe) vertellen op donderdag 20 september over atriumfibrilleren, tijdens het Hart- en Vaatcafé in het restaurant van het ziekenhuis in Scheemda.

“Atriumfibrilleren is een hartritmestoornis, waarbij het hart te snel en onregelmatig klopt”, vertelt cardioloog Hagens. “Dit resulteert in een afwijkende samentrekking van het hart en een veranderde bloedstroom met risico op bloedpropjes in het hart. Atriumfibrilleren wordt ook wel boezemfibrilleren genoemd.

Naar verwachting neemt het aantal mensen in Nederland met atriumfibrilleren in de komende jaren flink toe. Nu zijn er ongeveer 300.000 mensen met atriumfibrilleren. De ritmestoornis komt vaker voor op oudere leeftijd: één op de veertig mensen tussen 40 en 50 jaar ervaart dit harteuvel; tussen 60 en 70 jaar gaat het om één op de twintig mensen.”

Hagens: “Atriumfibrilleren kan verder een aanwijzing zijn dat er iets met het hart aan de hand is, bijvoorbeeld een hartklepaandoening, hoge bloeddruk of een niet goed werkende hartspier (hartfalen). Hier zijn dan vaak ook medicijnen voor nodig. Het is daarom belangrijk dat patiënten met atriumfibrilleren onder de aandacht komen van een cardioloog, om verder onderzoek te doen en de juiste medicijnen in te stellen. Ook is de behandeling van atriumfibrilleren heel divers: van medicijnen tot operaties om de ritmestoornis in het hart weg te branden.”

Sprekers
Op donderdag 20 september vertellen cardioloog Vincent Hagens van het Ommelander Ziekenhuis Groningen en internist Margriet Piersma van Certe, meer over dit onderwerp. Vincent Hagens zal het gaan hebben over de achtergronden van atriumfibrilleren, waarbij onder andere de opsporing, diagnostiek en behandeling aan de orde komen. Margriet Piersma vertelt over het gebruik van oude en nieuwe bloedverdunners bij atriumfibrilleren en een ervaringsdeskundige (patiënt) vertelt over hoe zij in het dagelijks leven met atriumfibrilleren omgaat.

De lezing begint om 19.30 uur (zaal open om 19.00 uur) en eindigt circa 21.30 uur.

Aanmelden noodzakelijk
De bijeenkomst is gratis toegankelijk maar aanmelden is wel gewenst.. Dit kan via de website van de Harteraad: https://www.harteraad.nl/agenda/hartvaatcafe-boezemfibrilleren-3/

Informatie over de bijeenkomst is verkrijgbaar via de heer Meijering van de Harteraad, telefoon 06-16363468.

Hart- & Vaatcafé
Het Hart- & Vaatcafé is een initiatief van de patiëntenvereniging De Harteraad en de afdeling Cardiologie van het Ommelander Ziekenhuis. De bijeenkomst is bedoeld voor hart- en vaatpatiënten, familie en overige belangstellenden. In het café wordt actuele informatie verstrekt over hart- en vaataandoeningen, ontmoeten patiënten en familieleden elkaar en bespreken ze hun ervaringen. Er is ruim de gelegenheid om te pauzeren en te praten met andere aanwezigen en de informatie-stands te bezoeken. En men kan zijn of haar  vragen op papier zetten, die na de pauze aan het panel worden gesteld.