Het Groninger Landschap renoveert Kiekkaaste

Nieuw Statenzijl - Het Groninger Landschap beschikt sinds 1995 over een vogelkijkhut, genaamd de Kiekkaaste, bij Nieuw Statenzijl. Inmiddels staat de hut bijna 25 jaar in weer en wind en is aan het nodige onderhoud toe.

De Kiekkaaste is de enige buitendijkse vogelkijkhut in Nederland en biedt een geweldig uitzicht over de Dollard. Letterlijk bovenop het wad, is het tij van heel dichtbij te beleven en zijn de vogels uitstekend te observeren.

Begin dit jaar is de nieuwe steiger rondom de Kiekkaaste aangelegd. Hierdoor is het onderhoud aanzienlijk makkelijker uit te voeren. Van Delden Bouw uit Kiel-Windeweer begint op 27 augustus met de renovatie. De toegang naar de Kiekkaaste is dan ongeveer vier weken afgesloten.

Aanpassingen

In overleg met de ontwerper van de hut, architect Huub Oome, is besloten een paar aanpassingen te doen in het uiterlijk. Zo worden de planken als potdekselwerk aan de zijden gemaakt, komen er openingen voor vleermuizen en komt er speciaal volière-gaas bovenlangs waardoor de zwaluwnestjes beter blijven hangen.

Het Groninger Landschap verwacht dat de Kiekkaaste vanaf medio oktober weer te bereiken is via het Marcelluspad bij Nieuw Statenzijl. De wandeling ernaartoe over het vlonderpad door het manshoge riet is al een belevenis op zich. Hou voor de bereikbaarheid de website https://www.groningerlandschap.nl in de gaten.