Documentiare over diabetes type 1 in Ommelander Ziekenhuis

Scheemda - Jongeren met diabetes type 1 en hun ouder(s) zijn donderdag 6 september welkom in het restaurant van het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda. In een documentaire laat het ziekenhuis zien wat deze ziekte voor jongeren inhoudt.

De bijeenkomst wordt gehouden van 19.30 tot 21.30 uur (zaal open om 19.00 uur) en deelname aan de bijeenkomst is gratis. Wel graag aanmelden via
www.stichtingkinderdiabetes.nl/inschrijven

Diabetes Mellitus type 1 heet ook wel suikerziekte. Als je diabetes hebt, heb je te veel suiker (ook wel glucose genoemd) in je bloed. Die glucose komt in je bloed via het eten. Koolhydraten die je eet worden omgezet in glucose en het bloed vervoert de glucose naar alle cellen in je lichaam.

Belangrijk

“Dat is belangrijk om te kunnen bewegen en te groeien”, vertelt Monique Moed, diabetesverpleegkundige. “De glucose heb je nodig voor verbranding en energie. Net als een auto die benzine (energie) nodig heeft om te kunnen rijden. Maar als je diabetes hebt, zitten de cellen waar de glucose in moet komen ‘op slot’. Er is een ‘sleutel’ nodig om de glucose binnen te laten. Die ‘sleutel’ heet insuline. Dat is een stof die je lichaam aanmaakt om er voor te zorgen dat de glucose in de cellen komt. Als je diabetes hebt maakt je alvleesklier geen insuline. De celdeurtjes gaan dus niet open en de glucose kan niet naar binnen. Hierdoor moet je, 4 keer per dag, insuline spuiten of een insulinepomp gebruiken.”

Praten met leeftijdgenoten
In de documentaire Suikerlijers worden een aantal pubers met diabetes in hun dagelijkse leven gevolgd en vertellen ze hun verhaal. Ze laten de omgeving zien hoe heftig het leven met diabetes is en dat je niet de enige bent. Jongeren kunnen tijdens deze avond praten met hun leeftijdgenoten en met de spelers uit de documentaire.

Opvoedkundige, puber-expert en schrijfster van het ’Enige echte Puber Opvoed Boek’ Marina van der Wal, geeft een levendige interactieve voorstelling met beeld en geluid. De film is gemaakt door de Stichting Kinderdiabetes en toont de problemen die pubers met diabetes en hun ouders ondervinden.

Zie ook: www.ommelanderziekenhuis.nl