Zeemansliederen in hartje Stadskanaal

Winschoten/Stadskanaal - Enkele maanden geleden werd het zilveren jubileum van shantykoor Noszélie Singers uitbundig gevierd in Theater Geert Teis. Amper bekomen van het succesvol verlopen feest, werpt het volgende evenement zijn schaduw vooruit: het internationale shantyfestival.

Het muziekfestijn wordt zaterdag 25 augustus voor de 22ste keer georganiseerd door de Noszélie Singers. De officiële opening wordt verricht door Goziena Brongers, zij is cultuur wethouder van de gemeente Stadskanaal. De ijzersterke formule die elk jaar veel publiek op de been brengt, wordt niet gewijzigd. Acht koren uit Nederland en Duitsland brengen - verspreid over drie podia op het Menistenplein en het Raadhuisplein en bij de Europabrug - van elf uur 's morgens tot vijf uur 's middags nostalgische zeemansliederen ten gehore.

Vanzelfsprekend mag uit volle borst worden meegezongen en het festival wordt rond de klok van vijf uur gezamenlijk afgesloten op het Raadhuisplein.

Hoge cijfers

"De shantykoren komen graag naar Stadskanaal", vertelt voorzitter Klaas van Dijk van de Noszélie Singers. "We scoren hoge cijfers voor de goede organisatie en de gezellige sfeer in het centrum. We hoeven dan ook geen reclame te maken. We hebben telkens meer aanmeldingen dan beschikbare plekken. Daardoor is het ook mogelijk om elk jaar weer andere shantykoren uit te nodigen."

Wie het programmaboekje doorbladert, ziet dat slechts zeven van de acht deelnemende shantykoren staan vermeld. Dat zijn naast de Noszélie Singers en Roergangers uit Stadskanaal, Stormvogels uit Loppersum, shantykoor Losdorp, Stuyvesant Sailers uit Drachten - voor de eerste keer van de partij in Stadskanaal - en de Duitse shantykoren Bingumer shantychor en Shanty Ladies 2000. 

Binnenkort

"De naam van het achtste shantykoor wordt binnenkort bekend gemaakt", vertelt Van Dijk. "De naam van het koor was al bekend toen het boekje gedrukt werd. Het is een verrassing voor liefhebbers van zeemansliederen. Nee, ik ga geen tipje van de sluier oplichten. Nog even geduld graag."