Gevarieerd programma Kunst om de Koele

Beerta - Zeven korte voorstellingen verrassen op 25 augustus met percussie, theater, dans, zang en gedichten. Het strandje van de Beersterplas – tussen Beerta en Winschoten – krijgt die zaterdagavond weer de magische sfeer van Kunst om de Koele. Sproakwotter sluit de avond af met de musical Nooitgedacht in onvervalst Gronings.

Ook dit jaar belooft het programma veel moois. Het begint al direct na binnenkomst. Heribert Delicaat en Johan Boostman vormen het draaiorgelgezelschap Van Strokarton. Zanger Guus Lobach vertolkt speciaal voor dit evenement de aria Madamina uit Don Giovanni. Het draaiorgel is uniek: een 27-toets orgel, gebouwd door Monsieur Odin uit het Franse St. Just sur Loire.

Van artiest naar artiest
Je wandelt in een groepje van circa 15 mensen van artiest naar artiest. De voorstellingen duren tien minuten en met de lichtjes, de vuurkorven, de mensen, het water en het strand waan je je even in een andere wereld.

Theater Auth&Tiek heeft een nieuwe voorziening: Het Loket. ‘Kritiek hebben mag, maar met complimentjes werkt alles veel beter’, is het uitgangspunt. Betsy en Berny spelen in kasteel Torum de sage ‘Jan Sloek en de gouden munten’.

Slapstick
Andere artiesten zijn Marloes Dingshoff met een slapstickachtige komedie, het Ulteam uit Groningen met improvisatie, percussionist Patrick Christan, singer-songwriter Roos de Vries, danser Sophia Maria Kienhuis en stadsdichter Bianca Holst.

Tijdens de slotact zien we de jongens van Sproakwotter met de theatervoorstelling Nooitgedacht. Twee vrienden zijn gestrand op het dak van hun huis. Rondom hen zie je alleen maar water. Wat is er gebeurd? Hoe komt het water zo hoog? Worden ze nog gered? Of draaien ze door? De jongens nemen je al zingend en rappend mee in een boeiend verhaal over vroeger en nu.

Vrijwilliger
Overigens kan de organisatie nog wel wat hulp gebruiken. De vrijwilligers zorgen dat het er gezellig uitziet met vlaggetjes en lichtjes, ze maken de bar, richten die in en leiden de bezoekers rond. Als vrijwilliger is de toegang uiteraard gratis en bovendien krijg je een heerlijke maaltijd, een flinke dosis gezelligheid en eeuwige dankbaarheid.

Waar en wanneer?
De Beerster Koele is het meer tussen Winschoten en Beerta. Als je rijdt vanaf Winschoten zie je - ongeveer 500 meter vanaf de weg - rechts een klein bos. Volg deze weg en je komt vanzelf bij het beginpunt.

Kunst om de Koele begint om 19.30 uur. Na de laatste wandeling, rond 22.00 uur, volgt voor iedereen tegelijk de slotact. De entree bedraagt 8 euro. Meer weten en reserveren: cultureleraadreiderland@gmail.com.

Wie alle voorbereidingen wil volgen en op de hoogte wil zijn van het laatste nieuws volgt Kunst om de Koele via Facebook (zoek op: Kunstomdekoele).