Man op slippers breekt in bij Veenkoloniaal Museum

Veendam - Bij een brutale roof in het Veenkoloniaal Museum zijn drie penningen ontvreemd. De inbreker sloeg woensdagavond toe. De man was op slippers en gestoken in witte sportsokken.

De politie was snel ter plaatse, constateerde dat de deur bij de Sluiskade was geforceerd, maar niet opengebroken. Bij de gang beneden bleek een ruit geforceerd. Helaas trok de politie na rondkijken in het gebouw de conclusie dat er geen inbreker in het gebouw was, maar deze had zich goed verstopt, zo blijkt uit camerabeelden. Wel werd een fiets in beslag genomen die niet op slot, achter het museum stond. Dit bleek de fiets van de inbreker.

Later die nacht is de inbreker teruggekomen in de kennelijke hoop zijn fiets nog terug te vinden. Die hoop bleek tevergeefs. Er is een duidelijk signalement van de inbreker.

Camerabeelden

Uit camerabeelden blijkt het te gaan om een slanke blanke man met donker kort haar en inhammen, ongeveer 25- tot 30 jaar, op slippers, witte sportsokken, wit T-shirt, zwarte korte broek met witte strepen aan de zijkant. De man klimt over het hek, kijkt binnen via de ramen en kijkt onder andere of hij in het museumschip kan binnenkomen. Na 20 minuten zoekt hij iets om de deur naar het museum te kunnen forceren. Hij breekt een ijzeren staaf van een oud stuurrad af, dat als museumobject op het plein ligt. Met deze staaf slaat hij het raam in. Vervolgens gebruikt hij een steigerpijp om het gat te vergroten. Deze steigerpijp is teruggevonden en zat onder het bloed. De inbreker heeft, omdat hij zich gesneden heeft aan het glas, bloed en huidsporen op het glas achtergelaten. Door het inslaan van het raam ging het alarm af.

Veiligsites

Het museum houdt veilingsites in de gaten, misschien wilt u dit ook doen. Ook vraag het museum uit te kijken naar een vermoedelijk blauwe Opel Corsa of Kia Picanto. Deze auto kwam midden in de nacht omstreeks 01.30 de parkeerplaats op rijden. In de auto zat duidelijk zichtbaar de inbreker als bijrijder waarschijnlijk op zoek naar zijn fiets. Het kenteken van de auto die midden in de nacht komt aanrijden met de inbreker als bijrijder, begint met grote waarschijnlijkheid met een 3 en eindigt waarschijnlijk op een 4. De inbreker zit in ieder geval in dezelfde zomerkleding, duidelijk herkenbaar, als bijrijder in de auto en heeft zich niet omgekleed. Draait het raampje open, steekt zijn hoofd naar buiten en kijkt rond en beide mannen rijden daarna weer weg richting Westerdiep. De auto heeft opvallende velgen.