Vallende sterren vannacht vooral in het zuidoosten te zien

Winschoten - Het maximum van de jaarlijks terugkerende meteoroïdenzwerm Perseïden is te zien in de nacht van zondag op maandag. Dan schieten onder ideale omstandigheden 100 meteoren per uur langs de sterrenhemel. Door bewolking en regen is de kans echter klein de vallende sterren in het Noorden te zien. In het zuidoosten van Nederland is die kans groter.

Ondanks dat de piek pas in de nacht naar maandag valt, zijn ook komende nacht al veel meteoren te zien. Rond 3.30 uur is het hoogste aantal Perseïdenmeteoren zichtbaar. Op dat tijdstip moet naar het noordoosten worden gekeken. De vallende sterren lijken vanaf een punt op ongeveer tweederde tussen de horizon en het hoogste punt aan de hemel op ons af te komen. Je moet je hoofd dus vrij ver naar boven richten om dit punt te zien. Zoek daarbij een donkere plek uit. In de bebouwde kom en in de buurt van kassen is het spotten van vallende sterren lastig door lichtvervuiling.

Mocht het, ondanks de weersvoorspellingen toch (vrij) helder zijn, dan is te constateren dat er dit jaar veel meer meteoren zijn dan vorig jaar. Vanwege nieuwe maan is het tijdens de pieknacht, de nacht van zondag op maandag, namelijk extra donker.