Vakantiegangers in Turkije, Polen en Tsjechië betalen het vaakst onnodige pinkosten

Winschoten - Nederlanders op vakantie in Turkije, Polen en Tsjechië kiezen tijdens het pinnen met een betaalpas het vaakst voor de peperdure optie ‘with conversion’. Gemiddeld kiest 21 procent voor deze zogenaamde omrekenservice, waarbij je tot wel 12 procent van het pinbedrag betaalt aan een lokale, commerciële partij. In Turkije betaalt zelfs 48 procent veel meer aan pinkosten dan nodig is.

Dat blijkt uit een eigen analyse van Knab op basis van bijna 85.000 pintransacties in landen waar deze omstreden functie wordt aangeboden.

Kies je voor ‘with conversion’? Dan rekent een lokale partij de plaatselijke valuta voor jou om naar euro’s. Voor die omrekenservice betaal je extra kosten bovenop de standaard transactiekosten die je altijd betaalt als je in het buitenland pint.
 
Uit het onderzoek blijkt dat de keuzemogelijkheid in 40 landen wordt aangeboden. Na Turkije (48 procent), maken Nederlanders het vaakst de verkeerde keuze in Polen (47 procent), Tsjechië (45 procent), Kroatië (45 procent) en Zweden (44 procent). De cijfers zijn gebaseerd op pintransacties bij geldautomaten (‘uit de muur’), maar de optie wordt ook steeds vaker aangeboden op betaalapparaten in hotels, restaurants of winkels.

Klanten van Knab krijgen sinds dit voorjaar een berichtje in de app als ze zich buiten de eurozone bevinden. Hierin wordt gewaarschuwd voor onnodig hoge kosten bij het pinnen. 

Meer informatie op https://bieb.knab.nl/inkomsten-uitgaven/onderzoek-pinnen-in-het-buitenland-is-onnodig-duur