Gemeente Westerwolde zet helden in het zonnetje

Wedde - Locoburgemeester Giny Luth van de gemeente Westerwolde zette vanmiddag, donderdag, vier helden in het zonnetje. De vier redden woensdag een bestuurder, die met zijn wagen te water was geraakt langs de Borgesiusweg tussen Wedde en Oude Pekela, van de verdrinkingsdood.

Het gaat om Michael Kanninga uit Delfzijl, Pieter Roelfsema uit Alteveer, Harry Smid uit Oude Pekela en de heer Teuben uit Vriescheloo. Laatstgenoemde was niet aanwezig, daar hij zijn verjaardag viert.

Volgens Kanninga, die met vrouw en kinderen een bezoek had gebracht aan Landgoed Tenaxx, schrok het slachtoffer, de in Pekela woonachtige meneer Fawwaz, van een auto die de parkeerplaats van het Dinopark wilde afrijden. "De bestuurder maakte een beweging naar links, vervolgens schoot de wagen naar rechts en belandde uiteindelijk op de kop in de sloot."

In de sloot

Op dat moment naderde de auto van Smid, die tot stoppen werd gemaand door Kanninga en zijn vrouw. De twee aarzelden niet en sprongen meteen in de sloot in een poging de bestuurder te redden. Later schoten ook de heren Roelfsema en Teuben te hulp.

Smid: "We wisten natuurlijk niet hoeveel mensen er in de auto zaten. Uiteindelijk slaagden we er met ons vieren in de wagen iets omhoog te tillen, zodat de voordeur open kon."

"Voorin zat echter niemand", vult Kanninga aan. "De bestuurder bleek achterin de auto te zitten. We zagen plots een hand en hebben het slachtoffer zo uit de wagen getrokken."

"En dat had", zo stellen de redders, "niet langer moeten duren."

Lijkbleek

De heer Fawwaz, die er wonderwel zonder kleerscheuren vanaf kwam, zag lijkbleek. Hij had na de klap meteen zijn gordel losgedaan om uit de wagen te kruipen, maar dit lukte niet daar de deur vastzat in het slijk. De voorkant van de wagen lag in het water. "Het was donker en ik kreeg bijna geen lucht meer. Ik ben daarop op de achterbank geklauterd."

In haar dankwoord aan de redders zei Luth dat ze erg onder de indruk was van het snelle ingrijpen van de vier. "Een heldendaad", aldus de locoburgemeester. "De vier hebben niet nagedacht maar meteen gehandeld. Zonder na te denken zijn ze de sloot ingesprongen. Dit verdient een diepe buiging."

Impact

Ook richtte Luth zich nog tot de dochter en zoon van het echtpaar Kanninga, dat het ongeval hebben gezien. "Voor de kinderen moet dit een enorme impact hebben gehad. Maar ook voor de vier helden. Vaak komt het pas later binnen dat het ook anders had kunnen aflopen. Schroom niet", besloot Luth, "maar klop dan bij ons aan."

Kanninga, Roelfsema en Smid kregen voor hun heldendaad een warm applaus en een mooie bos bloemen. "Binnenkort gaan we bij de heer Teuben langs om hem ook een bos bloemen te brengen", beloofde Luth.

Onder het genot van koffie, cake en fris werd door het slachtoffer en zijn redders nog lang nagepraat.