Groningse film ‘Dòst’ in oktober op NPO 3

Regio - NPO 3 start op zaterdag 6 oktober met de dertiende reeks van een van de belangrijkste filmprojecten voor jonge, talentvolle filmakers: ‘One Night Stands’. Zes jonge makers krijgen hiermee de kans om in 45 minuten te laten zien wat ze in huis hebben. Dit jaar met onder andere de Groningse film Dòst, geregisseerd door Joren Molter, die opgroeide in Borgercompagnie.

In de voorjaarsvakantie steken Alko (15) en zijn beste vriend Björn (15) asperges op het Groningse platteland. De jongens groeien samen op en zijn onafscheidelijk. Wanneer Alko verliefd wordt op de stoere Marie (15), oefent hij schuchter met Björn hoe hij moet tongen en fantaseren ze over seks. Als Björn later hoort dat Alko en Marie hebben gezoend is hij zichtbaar aangedaan. Vanaf dat moment heeft Alko alleen maar oog voor zijn Marie. Björn heeft het daar duidelijk moeilijk mee.

Als Alko troostend een arm om hem heen slaat, zoent Björn hem plotseling. Het nieuwtje dat Alko en Björn gezoend hebben gaat als een lopend vuurtje door het dorp en Alko is degene die het moet bezuren. Wanneer hij zijn wanhoop niet langer kan bedwingen, verraadt hij zijn beste vriend. Te laat beseft Alko wat hij is kwijtgeraakt om bij de groep te kunnen horen.

Dòst wordt op 27 oktober, rond 22.00 uur uitgezonden op NPO 3. Joren Molter (1993) keert met zijn film terug naar het Groningse platteland, waar hij opgroeide.