Zelfrijdend busje: 'Mie kriegen ze doar nait ien'

Scheemda - Er rijdt vanaf komende maandag een zelfrijdend busje tussen het Ommelander Ziekenhuis en de dichtstbijzijnde bushalte aan de Molenstraat in Scheemda, een afstand van ongeveer anderhalve kilometer

Eerst is er een proeffase van een halfjaar. Operators van vervoersmaatschappij Arriva begeleiden de passagiers. "Er zijn drie zogenoemde gastheren, die om en om meereizen", legt Daniël Koelikamp, projectmanager (Slimme Groene Mobiliteit) bij de provincie Groningen uit. "Dit moet volgens de huidige wet. Volgend jaar is waarschijnlijk een nieuwe wet van kracht. Dat betekent dat er dan geen operators op de bus aanwezig hoeven te zijn. Deze nieuwe wet moet nog door de Eerste Kamer."

Maximaal acht personen

Er kunnen in de zelfrijdende busje van het Franse bedrijf NAVYA, dat uitgerust is met diverse sensoren, maximaal acht personen per rit worden vervoerd. Koelikamp: "Er is plaats voor twaalf personen, maar als er meer dan acht personen worden vervoerd is er een licentie nodig."

Twee weken geleden is de route tussen het Ommelander Ziekenhuis en de bushalte aan de Molenstraat in kaart gebracht. Op een aantal plekken - onder meer bij de oversteek van ambulances - wordt, uit voorzorg, gestopt. "Dit hebben we zo geprogrammeerd."

Tests

Eerder werden al wel tests uitgevoerd zonder passagiers met een onbemand voertuig in de Eemshaven, op het Zerniketerrein in Groningen en in Loppersum. In 2016 reed er twee maanden een zelfrijdend busje in Appelscha.

"In Appelscha mochten wel passagiers mee. Aanvankelijk was er enige scepsis, maar later waren de meesten enthousiast. Er was onder andere een vrouw, die beslist niet mee wilde. Toen ik zei: 'Probeer het gewoon, er kan niets gebeuren', ging ze overstag. Ze heeft genoten."

"In Loppersum hoorde ik ook iemand zeggen: 'Mie kriegen ze doar nait ien', maar tijdens de demonstratiedag kwamen bijna 500 mensen een kijkje nemen. Men is toch wel nieuwsgierig", vervolgt Koelikamp.

Het zelfrijdend busje gaat 15 kilometer per uur. Het is de bedoeling dat na de proefperiode de route wordt uitgebreid naar het centrum van Scheemda en/of naar het treinstation. "En dan zal de snelheid ook worden opgevoerd op bepaalde delen van het traject, tot 45 kilometer per uur", besluit Koelikamp.

Gratis

Passagiers kunnen tijdens de proef gratis van het busje gebruik van maken. De dienstregeling van het busje sluit aan op de bestaande buslijnen.

Foto's Arjan Brondijk