Mensen met dementie veilig onderweg met mobiele alarmering

Onstwedde/Stadskanaal - Mensen met dementie raken vaak de weg kwijt en vergeten soms waar ze zijn. Zelfstandig een wandeling maken of naar de supermarkt lopen voor een boodschap wordt steeds lastiger. Treant experimenteert op twee locaties in Hoogeveen, met mobiele personenalarmering, de zogenoemde Zintouch, om bewoners met en zonder dementie (nog) meer vrijheid te geven.

Familieleden en vrienden zijn vaak ongerust als hun naaste met dementie alleen op pad gaat. "Maar we willen de zelfstandigheid van mensen met dementie zolang mogelijk stimuleren en sommige bewoners kunnen meer vrijheid prima aan", vertelt Bettina Kluter, verpleegkundige Geriatrie en Gerontologie. Klaas is het hier mee eens: "Ik kan prima zelf naar de winkel lopen voor een boodschap of een wandeling maken rondom de visvijver. Straks krijg ik een scootmobiel en kan ik nog verder weg."

Alarmknop 
De mobiele alarmering is een eenvoudige alarmknop met locatiebepaling (GPS) en spreek- en luisterverbinding. Met één druk op de knop kunnen bewoners via een spreek- en luisterverbinding alarm slaan. "In overleg met naasten bepalen we wie telefonisch opgeroepen wordt wanneer de bewoner alarm slaat. Dit kunnen zowel zorgmedewerkers als naasten zijn en meerdere mensen tegelijk", vertelt Kluter.

De eerste contactpersoon die opneemt, kan op een kaart op de computer zien waar de bewoner is en met hem/haar praten. Andere contactpersonen zien dat er contact is gemaakt. 

Veilige zones 
Een extra mogelijkheid van de mobiele alarmering is het kunnen instellen van zogenoemde veilige zones. "Samen met naasten kunnen we instellen hoeveel meter iemand van huis kan lopen. Van onze locatie naar de naastgelegen visvijver, het centrum van Hoogeveen of de dichtstbijzijnde supermarkt", schetst Kluter ter voorbeeld. Als een bewoner buiten de veilige zone ronddwaalt, wordt er automatisch een melding verstuurd naar zorgmedewerkers. Zij nemen contact op met de bewoner op hem/haar op te halen. 

Meerwaarde thuis
"Door de mobiele alarmering kunnen mensen met beginnende dementie ook langer veilig thuis blijven wonen", stelt Kluter. Familieleden en vrienden kunnen hun naaste in de gaten houden en hulp inschakelen wanneer het nodig is.