Maandelijks artikel OZG: Ben jij ook een suikerlijer?

Scheemda - Het Ommelander Ziekenhuis Groningen geeft maandelijks een kijkje achter de schermen van het ziekenhuis. Dit keer vertelt Monique Moed, diabetesverpleegkundige, wat diabetes type 1 voor jongeren inhoudt. Het onderwerp komt 6 september aan de orde tijdens de documentaire ‘ Suikerlijers’, een thema-avond over en voor jongeren in Scheemda.

Diabetes Mellitus type 1 heet ook wel suikerziekte. Als je diabetes hebt, heb je te veel suiker (ook wel glucose genoemd) in je bloed. Die glucose komt in je bloed via het eten. Koolhydraten die je eet worden omgezet in glucose en het bloed vervoert de glucose naar alle cellen in je lichaam. “Dat is belangrijk om te kunnen bewegen en te groeien”, vertelt Monique Moed.

“De glucose heb je nodig voor verbranding en energie. Net als een auto die benzine (energie) nodig heeft om te kunnen rijden. Maar als je diabetes hebt, zitten de cellen waar de glucose in moet komen ‘op slot’. Er is een ‘sleutel’ nodig om de glucose binnen te laten. Die ‘sleutel’ heet insuline. Dat is een stof die je lichaam aanmaakt om er voor te zorgen dat de glucose in de cellen komt. Als je diabetes hebt maakt je alvleesklier geen insuline. De celdeurtjes gaan dus niet open en de glucose kan niet naar binnen. Hierdoor moet je, 4 keer per dag, insuline spuiten of een insulinepomp gebruiken.”

Veerkracht
“Ouders maken zich vaak zorgen als hun kind de diagnose diabetes heeft gekregen“, gaat Monique verder. “Ook voor de ouders waarvan hun kind al vanaf jonge leeftijd diabetes heeft, is de puberteit een lastige fase. Naast het loslaten op vele fronten, hoort hierbij natuurlijk ook de diabetesregulatie. Voorheen werd dit vooral door de ouders geregeld. Ook voor deze jongeren zelf is het een lastige fase, waarbij ze moeten leren zelfstandig om te gaan met het regelen van de diabetes. Jongeren met diabetes hebben over het algemeen veel veerkracht en zijn in staat om zichzelf aan te passen aan de nieuwe situatie. Op school en in je vriendengroep ben je vaak de enige met diabetes. Dat kan een heel eenzaam gevoel geven. Je baalt ervan als er rekening met je gehouden moet worden. Want wat doe je bijvoorbeeld als je op stap gaat en een paar biertjes drinkt? En vertel je dat je diabetes hebt tijdens een date? Het laatste waar kinderen vooral geen zin in hebben is opvallen!”

Herkenning
Onbegrip in de omgeving is een veel gehoorde klacht op de kinderdiabetespoli, waardoor het leven extra lastig kan zijn met diabetes. Monique: “De herkenning dat leeftijdgenoten met diabetes, vaak dezelfde zorgen en problemen hebben, is heel belangrijk. Dit blijkt ook uit de populariteit van de jaarlijkse uitjes van het kinderdiabetesteam van het Ommelander Ziekenhuis. Het uitwisselen van tips, ervaringen en ook de erkenning van de impact van de diabetes op je leven, geven steun. Aan één woord voldoende hebben, niet de enige zijn die koolhydraten moet tellen en insuline moet spuiten of bolussen.”

In de documentaire Suikerlijers worden een aantal pubers met diabetes in hun dagelijkse leven gevolgd en vertellen ze hun verhaal. Ze laten de omgeving zien hoe heftig het leven met diabetes is en dat je niet de enige bent. Jongeren kunnen tijdens deze avond praten met hun leeftijdgenoten en met de spelers uit de documentaire. Opvoedkundige, puber-expert en schrijfster van het ’Enige echte Puber Opvoed Boek’ Marina van der Wal, geeft een levendige interactieve voorstelling met beeld en geluid. De film is gemaakt door de Stichting Kinderdiabetes en toont de problemen die pubers met diabetes en hun ouders ondervinden.

Donderdag 6 september
Samen met de ouders (of een introducé) zijn jongeren met diabetes op donderdag 6 september vanaf 19.30 uur (zaal open om 19.00 uur) welkom in het restaurant van het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda. De documentaire duurt tot circa 21.30 uur en er is geen pauze. Aanmelden graag via www.stichtingkinderdiabetes.nl/inschrijven