Het Groninger Landschap was dicht bij de bever

Winschoten/Zuidlaren - Het Groninger Landschap volgde gedurende vier maanden een aantal bevers in het Hunzedal bij het Zuidlaardermeer. Alle bewegingen in en bij de beverburcht werden vastgelegd door drie minuscule camera’s en via een livestream getoond op de website.

Dit webcamproject Dichtbij de Bever leverde haarscherpe beelden op. Beelden van een bunzing, van woelratten, reeën, eenden en een kikker. En niet te vergeten van een spin, die bij gebrek aan beter al snel de beroemdste spin van Groningen werd.

Ook werden de ijsvogel, regenwulp, sprinkhaanzanger, scholekster, Canadese gans, rietgans, blauwe reiger, het roodborstje en de kauw werden herkend. 

Ondanks de modernste technieken lieten de bevers zich echter maar sporadisch zien. Alwin Hut, medewerker natuurbeheer in het Hunzedal: “We zagen telkens beversporen buiten de burcht, maar het leek wel of ze een spelletje met ons speelden. Ze leefden in andere kamers in de burcht en lieten zich maar een paar keer voor de camera zien.”

Dichtbij de Bever
Voor het eerst werd er in Nederland in het wild in een beverburcht gefilmd. De bekende natuurfilmer Luc Enting van EntingFilms plaatste de camera’s in en bij een grote beverburcht van ongeveer 5 bij 10 meter. Eén camera werd buiten de burcht geplaatst en twee in verschillende kamers in de burcht. Via livestreaming waren de beelden 24 uur per dag live te volgen op de speciale beverpagina van de website van Het Groninger Landschap.

Filmopnamen

Op www.groningerlandschap.nl/dichtbijdebever/ zijn samenvattingen te zien van de filmopnamen, waaronder ook de momenten dat de bevers zich wel lieten zien.