‘De verjaardag van oma wordt gepland’

Dat Mark Immenga afgelopen weekend wereldkampioen Splash 2018 geworden is komt niet uit de lucht vallen, vertelt vader Harry, die zelf ook ooit verdienstelijk kon zeilen.

“Ik zeil nog wel zo af en toe, maar dat is meer voor het plezier. Vroeger deed ik ook mee aan wedstrijden, maar bij zeilen moet je op en top geconcentreerd zijn. Dertig seconden verslappen en je verliest veel plaatsen.”

Mark zit nu voor het tweede jaar in het zogenoemde Top & Talent Team, dat bestaat uit zestien talentvolle kinderen. Elk weekend wordt er door de selectie in Medemblik getraind. “Zaterdagmorgen wordt Mark naar Medemblik gebracht om te trainen, en zondagavond wordt hij weer opgehaald. Ook zeilt hij tussendoor nog (selectie)wedstrijden, bijvoorbeeld in IJmuiden.”

Ook twee andere talenten uit het Noorden zijn voor het Top & Talent Team geselecteerd. “We rijden als ouders dan om toerbeurt, maar het blijft intensief. Tijd om iets leuks te doen in de weekenden is er vaak niet. Sterker nog, het gaat zelfs zover dat bijvoorbeeld de verjaardag van oma wordt gepland. Als ze jarig is om een dag dat Mark moet zeilen, wordt een andere datum geprikt.”

Mark gaat komend schooljaar naar VWO-4. Van het Dollard College in Winschoten krijgt hij alle ruimte. “Wel is door de schoolleiding gesteld dat zijn prestaties niet onder het zeilen moeten lijden. “En dat gebeurt ook niet. Sterker nog; het zeilen - en dan met name wat hierbij komt kijken, denk aan: doorzettingsvermogen, het omgaan met bijvoorbeeld tegenslagen, inzicht - draagt juist bij tot betere schoolprestaties.”

Zie ook: https://hetstreekblad.nl/2018/07/30/zeiler-mark-immenga-uit-winschoten-pakt-wk-titel-splash-2018