Ruim 40 belangstellenden nemen deel aan wandeling Stichting Landschap Oldambt

Bad Nieuweschans - Voor de wandeling die Stichting Landschap Oldambt (SLO) zaterdag organiseerde hadden zich 40 donateurs en andere belangstellenden opgegeven. De wandeling startte bij De Oude Remise in Bad Nieuweschans.

Peter Brul mede-initiatiefnemer van de Graan Republiek 2.0 hield voorafgaand een inleiding over dit project, dat als doel heeft het in de regio verbouwen van geschikte akkerbouwproducten die ter plaatse, in De Oude Remise, tot regionale producten worden verwerkt.

Hierbij zijn er in vergevorderd stadium een bakkerij, jeneverstokerij, pasta makerij en meer in voorbereiding.

Boerenkar

Vervolgens ginnen de deelnemers op een boerenkar richting één van de fraaiste en markantste boerderijen in de regio: Boerderij ten Have, gelegen in de weidse ruimte tussen Drieborg en Bad Nieuweschans. De jonge boer Boelo Ten have vertelde over de geschiedenis van de boerderij en de mogelijkheden en onmogelijkheden om zo een gigantische boerderij er 'mooi bij te laten liggen'. Ook gaf hij een kijkje in het reilen en zijlen op zijn akkers.

Ebelsheerd

Het volgende doel was proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta. Hier werd uitleg gegeven over de boerderij en de positie die Ebelsheerd in de loop van vele jaren in het graan telend Oldambt heeft ingenomen. Daarnaast heeft Cees Stolk nog een historische schets gegeven van een aantal prominente dorpsgenoten als Ebels, Zijlker en Tijdens.

Het volgende onderdeel was een wandeling door de Graanrepubliek, van Ebelsheerd terug naar Bad Nieuweschans.

Informatie

Voor informatie en de doelstelling van het SLO: www. Landschapoldambt.nl