Bijna helft senioren schat eigen overwaarde koophuis op meer dan een ton

Winschoten - Ruim vier op de vijf huizenbezitters van 57 jaar en ouder verwachten een overwaarde op hun woning te hebben. Bijna de helft van deze groep schat deze overwaarde zelfs op meer dan een ton.

Als zij de mogelijkheid hebben om deze overwaarde te benutten, besteden bijna 4 op de 10 senioren deze het liefst als een aanvulling op hun pensioen. Ook een nalatenschap of schenking aan kinderen (31 procent) en een extra financiële buffer voor later (30 procent) worden vaak genoemd. Een kwart zou het geld uitgeven aan plezier, zoals het maken van reizen. Maar liefst één op de vier senioren met een koophuis met overwaarde geeft aan binnen nu en enkele jaren (een deel van) de overwaarde te willen benutten.

Dit en meer blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van De Hypotheker onder 1.035 huizenbezitters van 57 jaar en ouder.

Meest populaire scenario

“Senioren hebben in het algemeen veel overwaarde op hun koopwoning. Uit ons onderzoek blijkt dat één op de vier senioren deze overwaarde in de komende jaren wil benutten. Daarbij zien we dat het verkopen van de woning en een goedkopere woning kopen of huren voor 42 procent van de ondervraagden het meest populaire scenario is. Voor de doorstroming op de woningmarkt zou dit erg gunstig zijn, omdat zo meer woningen vrijkomen voor starters of doorstromers”, zegt Arend Vos, franchisenemer van De Hypotheker in Winschoten.

Meer maatwerk

“Om dit te kunnen faciliteren, is meer maatwerk in hypotheekverstrekking aan senioren cruciaal. Als geldverstrekkers de mogelijkheden voor het verzilveren van overwaarde ten volle benutten, is het zeker mogelijk om beter in te spelen op de specifieke situatie en (woon)wensen van senioren.”