Brouwerij Westerwolde: ‘Je maakt toch al gauw wat je zelf lekker vindt’

Vlagtwedde - Harm Verweij uit Vlagtwedde begon zeven jaar geleden met een pannetje van 20 liter. Nu staan er vier ketels van elk 625 liter in het tot Brouwerij Westerwolde omgetoverde onderkomen bij de boerderij aan de Burgemeester Buiskoolweg 35. Zoon Thijs (18) hielp vader al op zijn dertiende mee. “Inmiddels ben ik ook zelfstandig aan het brouwen.”

“Het begint met een idee”, zegt Harm, “over wat je precies wilt en uiteraard heb je ook ideeën over de smaak. Wij brouwen in totaal zes biersoorten, waarvan de frisse pils en de rijke pils eigen recepten zijn.” Verder maken de twee bierbrouwers vier andere basissoorten: tripel, sterk blond, bockbier en gerstewijn. “Daarnaast nog een seizoensbier.”

“Belangrijk bij het brouwproces is onder meer dat de ingrediënten hetzelfde zijn. Ook de temperatuur en de tijd is erg belangrijk. Verder bepaalt het gist voor zeventig procent de smaak. Er zijn bijvoorbeeld 45 soorten gist. En de soort die je gebruikt is van invloed op het eindproduct. Het mout en de hopkeuze is eveneens van belang.”

“Een verschil van één of twee graden maakt, wat betreft de smaak, een enorm verschil”, verduidelijkt Thijs. De vier tanks zijn dan ook sensorgestuurd.

Alle pils is bier

‘Alle pils is bier, maar niet alle bier is pils’, luidt een gezegde. Pils of Pilsener werd oorspronkelijk gebrouwen in de Tsjechische plaats Pilsen (Plzen) door Josef Groll. “Pils wordt altijd gemaakt van ondergist, ofwel lage gist”, legt Harm uit. Het is een biersoort, net als bijvoorbeeld Cider of Weizen.

“De door ons gemaakte frisse pils is een dorstlesser, wat hoppig en ziltig; de rijke pils is iets voller. De tripel heeft meer mout. Vaak schenken mensen het laatste restje in de fles niet uit, alhoewel het wel te drinken is. Je moet er van houden. Ook een kwestie van smaak dus.”

Van het beginproces tot het moment dat het bier in de flessen wordt gedaan duurt bij lichtere bieren twee tot drie weken; bij zwaardere bieren zes, zeven week. Het vullen van circa 1500 flesjes neemt dan nog ongeveer vijf uur in beslag.”

Rijpen

“Bij zwaardere bieren geldt dat het – wederom vanwege de smaak – raadzaam is om de flessen dan nog minstens een half jaar te laten rijpen”, vult Thijs, die volgend schooljaar begint met zijn opleiding tot bierbrouwer in Zaandam, aan.

“Wij hebben wel eens een zwaarder biertje gedronken, die pakweg een maand had gelegen, daarna eentje die vijf maanden had gerijpt, en dat proef je wel degelijk.” 

Nu werkt Brouwerij Westerwolde nog veelal met producten van buiten de regio (België, Friesland), maar daar komt – als het aan Harm en Thijs ligt – binnenkort verandering in. “We zijn bezig de grondstoffen voor de ‘Westerwolder’ uit de regio te halen. Het moet dan een echt Westerwolder product worden.” De eerste aanzet hiertoe is al gezet. Biologische boerderij Landleven in Onstwedde gaat bijvoorbeeld gerst verbouwen voor de ‘Westerwolder’.

Wie meer wil weten over de brouwerij of wie een ‘Westerwolder’ wil kopen, kan onder meer terecht bij de Mitra in Ter Apel, Bij Thijs in Vlagtwedde en Herberg Sellingen. “Ook is onze winkel zaterdags van 13.00 tot 18.00 uur open. Men kan dan, desgewenst, even rondkijken in de brouwerij.”

Meer informatie
Meer informatie op https://www.brouwerij-westerwolde.nl/

Foto's Arjan Brondijk