De maan kleurt rood op vrijdag 27 juli

Winschoten - Er vindt op vrjdag 27 juli, kort na zonsondergang, een totale maansverduistering plaats. Bijna twee uur lang kleurt de maan rood, dankzij de manier waarop het zonlicht in de atmosfeer wordt verspreid.

Dat meldt de site wibnet.nl. Dit verschijnsel ontstaat, volgens de schrijvers, wanneer de zon en de maan op één lijn staan, met de aarde ertussenin. Als de maan in de schaduw van de aarde schuift, wordt het zonlicht geblokkeerd en de maan verduisterd.

En verder: Het verschijnsel, dat de enigszins macabere naam ‘bloedmaan’ heeft gekregen, is te danken aan het feit dat de aardatmosfeer het zonlicht afbuigt. Daardoor valt een deel van het zonlicht op de maan, ook als die zich in de kernschaduw van de aarde bevindt.

Vrij zicht op horizon

Wie dit natuurverschijnsel wil zien, dient vrij zicht te hebben op de horizon, want de maan staat gedurende de verduistering vrij laag. Met het blote oog is te zien hoe de volle maan opkomt, langzaam verduisterd wordt en rood kleurt. Door verrekijker zijn ook de vele kraters van de maan en andere details in het landschap te zien.

Fotograferen

Tip voor fotografen: Wie het verschijnsel wil fotograferen, kan het beste zijn of haar camera op een statief zetten.