Meer werkzoekenden aan het werk in Westerwolde

Vlagtwedde - De gemeente Westerwolde heeft in de eerste helft van dit jaar 77 werkzoekenden aan een betaalde baan geholpen. Dit is een stijging van 20 procent ten opzichte van de eerste helft van 2017.

Deze stijging komt door de groei van werkgelegenheid in de regio en de passende werk-leertrajecten die worden aangeboden. Van deze werkzoekenden zijn zes mensen geplaatst op verschillende afdelingen binnen de gemeente. Al deze mensen maken hierdoor geen gebruik meer van de Participatiewet.

Afspraakbanen
Sinds de invoering van de Participatiewet heeft de gemeente Westerwolde 22 inwoners met een arbeidsbeperking aan een baan geholpen bij verschillende werkgevers in de regio. Daarnaast hebben medewerkers die vorig jaar bij de gemeente Vlagtwedde (6,4 fte) en Bellingwedde (2,5 fte + 30,36 fte groepsdetachering bij de buitendienst) een afspraakbaan hadden, begin 2018 een jaarcontract gekregen bij de gemeente Westerwolde.

Geen negatief effect
Afspraakbanen zijn extra banen die boven formatie worden gecreëerd, zodat er geen negatief effect is op de werkgelegenheid op de reguliere arbeidsmarkt. Deze banen zijn bedoeld voor mensen die niet in staat zijn om zelfstandig het wettelijk minimum loon te verdienen.