Shadows of War in kerkje Nieuw Beerta

Nieuw Beerta - Het einde van de Eerste Wereldoorloog, 100 jaar geleden, wordt wereldwijd herdacht. In het kader van deze herdenkingen vindt op 26 augustus in het kerkje van Nieuw-Beerta een bijzondere voorstelling plaats.

In de ochtend van 11 november 1918 werd even ten noorden van Parijs de wapenstilstand ondertekend waarmee officieel een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Vanwege het ongekend hoge aantal slachtoffers en de grote verwoestingen die hij aanrichtte wordt deze oorlog vaak de ‘Grote Oorlog’ genoemd.

Gedichten

De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog staat tijdens de voorstelling in Nieuw Beerta centraal: begeleid door de Engelse pianiste Anne Penton-Marsh dragen onder anderen Tim Penton, Elfriede Rieger, Harold Kleyn en Nienke Houtzager gedichten voor van Engelse, Duitse en Vlaamse ‘oorlogsdichters’, die hun gruwelijke ervaringen in de loopgraven onder woorden trachtten te brengen in aangrijpende poëzie.

Daarnaast wordt er in woord en muziek stilgestaan bij de periode van ‘gewapende vrede’ die op deze oorlog volgde. De opluchting en gevoelens van optimisme over de toekomst vormden een schril contrast met het besef van wat er verloren was gegaan, en met de angst en onzekerheid die dit in de samenleving teweegbracht.

De toenemende dreiging van een nieuw mondiaal conflict werd uiteindelijk bewaarheid met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Informatie en reserveringen

De bijeenkomst in Nieuw Beerta op 26 augustus begint om 15.00 uur. De entree bedraagt 7,50 euro. Voor informatie en reserveringen: 06-22782899 of kerknieuwbeerta@gmail.com