Buurtschap Bronsveen springlevend

Oude Pekela - Als voormalig burgemeester Meindert Schollema van Pekela voor een gezelschap zijn gemeente presenteerde deed hij dat als volgt: "Onze mooie gemeente bestaat uit Oude, Nieuwe en Boven Pekela én Bronsveen." Met andere woorden; die buurtschap hoort er ook bij en mag zeker niet vergeten en onbesproken worden.

Het afgelopen weekend maakten de inwoners van dit oudste deel van Pekela de woorden van Schollema op feestelijke wijze waar. Hun buurtvereniging bestond maar liefst 90 jaar. De verjaardag werd drie dagen lang gevierd met vissen, fietsen en een grote barbecue. Het afsluitende eet- en drinkfestijn werd gehouden op camping Zomers Buiten, die grenst aan Bronsveen.

Naam van de streek

De naam van de streek komt vermoedelijk van de familienaam Brons die er tijdens of vlak na de vervening neerstreek. Het is een van de oudste delen van Pekela en grenst in het oosten aan de gemeente Bellingwedde en aan de noordzijde aan de gemeente Oldambt. De buurtschap, die ooit de naam droeg van een waterschap, ligt rond de wegen Oogstlaan, Korenlaan, Eggelaan, Ploeglaan, Zaailaan, Berkenlaan en Borgesiusveen.

120 Adressen

Op dit moment zijn er zo’n 120 adressen en wonen er bijna 400 personen. Het aantal kinderen neemt de laatste jaren weer toe. Dat komt mede door de komst van jonge gezinnen. De bewoners hebben praktisch allemaal een koophuis. Er zijn maar vijf huurwoningen. De streek kenmerkt zich door rust en ruimte en veel groen. Met name wandelen en fietsen door Bronsveen is erg rustgevend. Sommige Bronsveners vinden dan ook dat ze in één van de elitebuurten van Pekela wonen.

Dat is volgens enkele oudere inwoners wel eens anders geweest. "Toen was deze streek niet zo gewild en voor buitenstaanders soms onveilig."

Zo’n 20 jaar geleden was buurthuis de Brommelhörn het centrale punt in Bronsveen. Er werd van alles georganiseerd. Muziek, toneel, kaarten, sjoelen, activiteiten voor de jeugd en vele vergaderingen. Chris Bijleveld uit Rotterdam, voorzitter van de huidige buurtvereniging, die in 1977 als opbouwwerker in het dorpshuis aan de slag ging, weet zich dit nog goed te herinneren.

Hechte gemeenschap

"Bronsveen was toen al een hechte gemeenschap. Op sociaal gebied was er echter flink wat werk aan de winkel." Enkele jaren later brokkelde de interesse in elkaar wat af. Het buurthuis werd minder vaak bezocht en het onderkomen vroeg tevens dingend om onderhoud. Uiteindelijk werd besloten het gebouw te ontmantelen. Als er nu festiviteiten zijn wijkt de buurt uit naar mfc De Binding in Oude Pekela.

Nieuw leven inblazen

"Maar dat gebeurt niet altijd”, zo vertelt Erik Schipper, secretaris van de jubilerende vereniging. "Een paar jaar geleden heb ik op een zaterdag mijn garage opengesteld voor een gezellige bijeenkomst. Daarvoor was veel belangstelling. Uiteindelijk werd besloten de buurtclub nieuw leven in te blazen. Dat is goed gelukt. Voor vandaag (afgelopen zaterdag red.) hebben zich bijna 100 personen aangemeld. De kinderen kunnen zich vermaken met een luchtkussens en de ouderen gaan lekker eten en drinken. Onder het genot van muziek en zang. Het feest duurt tot in de vooravond. We kunnen terug zien op drie mooie dagen, waarin de 90e verjaardag van onze club nadrukkelijk aan de orde is geweest.”