Meewerken aan grafmonument als rouwproces

Winschoten - Toen een jonge moeder vorig jaar haar zoontje verloor, zocht ze een mooie manier om hem te gedenken. Dat ze zelf een ontwerp kon maken en daadwerkelijk kon meewerken aan het grafmonument bleek achteraf een belangrijk onderdeel van haar rouwproces. Op het grafje prijkt nu een prachtige glazen regenboog en vlinder die schitteren in de zon, mede gemaakt door haar eigen handen.

Glasatelier Corine Deddens in Winschoten helpt nabestaanden om een passend monument voor hun dierbaren te realiseren en betrekt ze in het maakproces. Dit kan zijn door nabestaanden mee te laten werken aan het ontwerp, maar ook aan de uitvoering.

Zo kwamen er vorig jaar vier kleinkinderen meewerken aan een monument voor hun opa. Voor deze familie stond ‘samen puzzelen’ centraal. De vraag was om puzzelstukken van glas toe te voegen aan het bestaande graf. De voorbereide glazen puzzelstukken werden van gekleurd glas voorzien door de kinderen.

Gedenkobjectje

Corine zegt het fijn te vinden om nabestaanden een gedenkobjectje mee te geven welke gemaakt is uit het restglas van het monument. Voor deze kleinkinderen had ze sleutelhangers gemaakt die precies in de puzzelstukjes passen. De weduwe liet onlangs weten dat het bezoeken van het graf een hele andere betekenis heeft gekregen. “Het voelt nu echt als ons plekje”, vertelde ze.

Open dag
Sinds 1 Juni is het glasatelier gevestigd aan Stationsweg 27A in Winschoten. Voor het eerst op deze nieuwe locatie wordt op 25 augustus van 11.00 tot 15.00 uur een open dag gehouden. Bezoekers kunnen Corine onder meer - onder het genot van een hapje en drankje - vragen stellen en haar glaswerk bezichtigen. Ook is haar werk te zien bij Troost & Meer en sinds kort bij afscheidswinkel ’t Moment.

Eigen foto's