Alair Cruz Vicente naar WVV: 'Blij dat papa terug is'

Winschoten - De Winschoter Voetbalvereniging (WVV) begint het nieuwe seizoen met veel nieuwe namen. Althans nieuw, na een aantal omzwervingen heeft een aantal hun heil wederom gezocht op het oude nest. De meest opvallende naam is wel Alair Cruz Vicente. Bijnaam ‘Índio’.

Na omzwervingen bij AZ, Sparta, AGOVV, Telstar en Veendam zoekt de verdedigende middenvelder vooral voetbalplezier. "En ik kan mijn zoontje nu weer regelmatig zien."

Als zestienjarige werd Alair ontdekt door scouts van AZ op een groot toernooi in Sao Paolo. Voordat hij er erg in had zat hij in een vliegtuig naar Nederland en op de trein naar Alkmaar. Hij voetbalde in de junioren. Alair werd van spelverdeler door Co Adriaanse omgevormd naar linksback. "Dat vond ik vreselijk, daarom ben ik nooit echt doorgebroken", aldus Índio.

Zijn zoontje Joshua is nu bij hem in Winschoten, maar hij woont bij zijn moeder in Waalwijk. Joshua is vooral erg blij dat zijn papa weer terug in Nederland is. Afgelopen januari was zijn zoontje in Brazilië. En sindsdien hebben ze heimwee naar elkaar. "Ik heb mijn contacten in Nederland altijd goed onderhouden, en ik wilde nu perse terug."

Een van die contacten was Bert Stuut van de gelijknamige supermarkt in Nieuweschans. Destijds sponsor van Veendam. Bert nam contact op met Jan Dammer, elftalleider van WVV. En voordat hij er erg in had zat hij in het vliegtuig en in de boemel naar Winschoten.

De 37-jarige spelverdeler traint nu volop mee bij WVV. Hij woont tijdelijk bij een medespeler en ze zijn druk bezig om werk voor hem te zoeken. Sportief gezien zijn er geen verwachtingen. Hij is vooral blij dat hij terug is in Nederland. De groep spelers bevalt hem goed. "De club is heel leuk, ze helpen mij met alles." Op de vraag waarom Winschoten en niet dichterbij Waalwijk, antwoordt Índio: ”Liever Winschoten, dan Brazilië!”