Tour du boer: kenniscafé en boerderijsafari

Finsterwolde - Tour du boer is een samenwerkingsproject tussen de Natuur en Milieufederatie Groningen en Gronings Agrarisch Jongeren Kontact. Samen organiseren zij activiteiten vanuit het thema ‘Natuurinclusieve landbouw in heel Groningen’. Op dinsdagavond 17 juli is er een kenniscafé in Noordbroek, op zaterdagochtend 21 juli een boerderijsafari in Finsterwolde.

Het kenniscafé speelt zich vanaf 19.30 uur af in de schuur van Geuko en Aagtje ten Have aan de Korengarst 10 in Noordbroek. Het kenniscafé wordt een informatieve en interactieve avond over natuurinclusieve landbouw. Na een korte kennisquiz komen twee sprekers aan het woord die meer vertellen over het belang van natuurinclusieve landbouw, wat het effect is van natuurinclusieve maatregelen, en wat er nodig is om dit in de praktijk te brengen. Hierna gaan de bezoekers onder leiding van gastheer Peter Roelfsema met elkaar in gesprek; wat leeft er en waar is behoefte aan? De avond wordt afgesloten met een borrel. Toegang is gratis en iedereen is welkom die geïnteresseerd is in natuurinclusieve landbouw, ook inwoners van het Oldambt. Parkeren kan achter de boerderij

Boerderijsafari

Voor een boerderijsafari in het kader van ‘Tour du Boer: veldwerk’ loopt men op zaterdagochtend 21 juli mee op het bedrijf van Cors Onnes: de Groninger Kroon. Hij is akkerbouwer in Finsterwolde, en heeft meer dan tien procent van zijn land ingericht voor de natuur met onder andere wintervoedselveldjes en meerjarige akkerranden. Ook ploegt hij een stuk minder (niet kerende grondbewerking), gebruikt hij geen insecticiden meer en composteert hij aangespoeld riet van de kwelders voor het opkrikken van het organische stof gehalte in de bodem van zijn akkers.

Wat is zijn drijfveer voor deze natuurinclusieve manier van werken? Hoe kijken zijn collega’s hier tegen aan en wat vindt de kwartelkoning hier van? Kom het zien en horen bij Cors, die er ook nog prachtig over kan vertellen. Deze excursie is gratis en voor iedereen toegankelijk. Aansluitend is een bezoek aan de theetuin en galerie mogelijk. De boerderijsafari op zaterdagochtend 21 juli duurt van 10.00 tot maximaal 11.30 uur.