Axel Heeren op EK Judo tot 18 jaar

Scheemda - Er ging een intensief traject vooraf aan het Europese Kampioenschap tot 18 jaar in Sarajevo voor Axel Heeren uit Scheemda. Afgelopen november startte hij met de eerste nationale kwalificatie momenten in Haarlemmermeer, Den Haag, Eindhoven en het Nederlands Kampioenschap. Op deze toernooien presteerde Axel goed en dus mocht hij ook deelnemen aan de internationale meetmomenten in Berlijn, Teplice en Cluj. Daarmee plaatste hij zich voor het Europees Kampioenschap tot 18 jaar afgelopen weekend.

Axel komt uit in de categorie tot 18 jaar tot 90 kilogram. De eerste wedstrijd kwam de jonge judoka op de mat tegen de Engelse Oliver Barrat. Een lastige wedstrijd door de zenuwen, maar uiteindelijk wist Axel de wedstrijd met twee keer wazari te beslissen.

De volgende wedstrijd was tegen de als eerste gerankte judoka uit Azerbeidzjan. Er zat progressie in de manier waarop Axel de wedstrijd aanpakte sinds de laatste keer dat hij tegen dezelfde judoka had gejudood, maar helaas wist hij niet te winnen. Via de herkansing moet hij tegen respectievelijk Turanski (Hongarije), Carnavelli (Italië) en Sulamanidze (Georgië). Alleen de laatste wedstrijd wist Axel niet te winnen en zo eindigde hij op een zeer verdienstelijke vijfde plaats heeft tijdens de Europese Kampioenschappen.

Op zondag vond het teamtoernooi plaats en het Nederlands Team wist de finale te bereiken. Er werd gewonnen van Frankrijk, Georgië en Turkije. In finale was Rusland te sterk voor de Nederlandse ploeg. Dit resulteerde in EK zilver voor landenteams.