Grote brandweeroefening bij Fontana Bad Nieuweschans

Bad Nieuweschans - Fontana Bad Nieuweschans is tot en met 8 juli gesloten wegens onderhoudswerkzaamheden en dat biedt de mogelijkheid voor een grote veiligheidsoefening met het BHV-gecertificeerde Fontanapersoneel en de brandweervrijwilligers van de cluster Oldambt, Bad Nieuweschans en Winschoten.

Uitgerukt

Dinsdagavond is er ‘uitgerukt’ voor deze oefening, met daarbij ook de nieuwe clustercommandant Lars Scheenstra. Net als in een filmset is er een scenario gecreëerd, waarbij mensen door een brand onder andere vanaf het dak geëvacueerd moesten worden. Enkele jongens, lid van de jeugdbrandweer, maar ook anderen figureerden als slachtoffer en maakten het de brandweer en het BHV-personeel niet al te gemakkelijk.

Bij deze oefening ging voor een groot deel om de samenwerking tussen het Fontanapersoneel en de brandweer. Het spreekt voor zich dat zo’n oefening van groot belang is, gezien het feit dat het resort meer dan 200.000 bezoekers per jaar trekt.

Evaluatie

Na afloop was er een evaluatie, waaruit duidelijk bleek hoe verschillend er tegen situaties wordt aangekeken. Het BHV-personeel doet dit meer vanuit de situatie van de werkomgeving; bij de brandweer staat de vraag 'Waar is de brand?' centraal. Ook tijdens deze oefening bleek hoe hectisch, hoewel nagebootst, een uitslaande brand kan zijn en dat twee totaal verschillende organisaties dan ineens moeten samenwerken.