Energieneutraal wonen in het Oldambt

Winschoten - Nederland moet langzaam van het gas af. Vanaf 2021 mag de cv-ketel alleen nog maar vervangen worden door een duurzaam alternatief. En uiterlijk in 2030 moet de gaskraan helemaal dicht. Wat zijn de huidige plannen van de overheid, wat kan ik het beste aan mijn huis doen en welke lokale initiatieven zijn er in Oldambt en omgeving waar inwoners aan kunnen deelnemen? Energie Neutraal Nederland zet alles op een rij.

Wat betekent dit voor mij? Wat moet ik straks in plaats van mijn CV-ketel gebruiken? En welke lokale initiatieven zijn er in Oldambt waar ik aan mee kan doen? 

Top 3 alternatieven voor de CV-ketel

1. Warmtepomp 
De warmtepomp is de meest populaire vervanger van de CV-ketel. Warmtepompen onttrekken warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Deze warmte wordt op een efficiënte manier omgezet naar energie om een woning te verwarmen en voor warm tapwater. Nadeel is wel de hoge prijs. Voor een warmtepomp met een bodembron betaal je al gauw 15.000 euro of meer. Een stuk aantrekkelijker is een hybride warmtepomp. Dit is een warmtepomp die warmte uit buitenlucht of ventilatielucht onttrekt, en daarmee de CV-ketel ondersteunt. Een hybride warmtepomp (zie: https://www.hybridewarmtepompvergelijken.nl/) is verkrijgbaar vanaf 5.000 euro. 

2. Zonneboiler
Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector en een voorraadvat (boiler) voor warm water. Het water in de boiler wordt in feite opgewarmd met zonlicht. Op die manier verwarm je het warme water op een uiterst duurzame manier. Een zonneboiler voor een gezin met 4 personen kost om en nabij de 3.000 euro. 

3. Biomassaketel
Zoals een CV-ketel gas verstookt voor het verwarmen van je woning, verstookt een biomassaketel pellets of houtsnippers. Een zuinig systeem en een uitstekend rendement. Het nadeel is dat zo’n pelletkachel veel fijnstof uitstoot. Bovendien is het een relatief duur systeem omdat het hout dat je stookt niet gratis is. 

Duurzaamheidsinitiatieven in Oldambt
Ook op lokaal niveau zijn er verschillende initiatieven om het gasverbruik terug te dringen. 

- De gemeente Oldambt stelt geld beschikbaar voor inwoners die de woning willen verduurzamen. Dit heet de duurzaamheidslening.
- De Energie Coöperatie Oldambt onderzoekt mogelijke locaties voor het plaatsen van zonnepanelen en windmolens.
- Via energielokat-groningen.nl kunnen inwoners van de gemeente Oldambt collectief zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen inkopen.
- De rioolwaterzuiveringsinstallatie in Scheemda haalt energie uit afvalwater.

Stappenplan naar een energieneutrale woning
Welke stappen moet ik ondernemen voor een energieneutrale woning? Grofweg zijn er vier stappen:

- Isoleren: De randvoorwaarde voor een gasloze woning is een goede isolatie. Op die manier gaat er geen warmte onnodig verloren.
- Ventilatie: Bij een goed geïsoleerde woning is ventilatie belangrijk. Zorg voor voldoende frisse lucht in huis 
- Duurzame verwarmingsbron: Zoek een duurzaam alternatief voor de CV-ketel dat past bij jouw woning en budget. Bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler. 
- Zonnepanelen: Wanneer je kiest voor bijvoorbeeld een warmtepomp dan daalt het gasverbruik, maar neemt het stroomverbruik toe. Met zonnepanelen kan je deze stroom goedkoop zelf opwekken, zie: https://www.goedkoopstestroomvergelijken.nl/