Pekelder huurders winnen nationale trofee

Oude Pekela - De huurders van woningen aan de Lindenlaan in Nieuwe Pekela en aan de Scheephellingstraat in Oude Pekela zijn dit jaar winnaar geworden van een nationale trofee. Het gaat om de Domela Nieuwenhuis Wissel Bokaal.

De groep huurt huizen van de Woongroep Acantus en kreeg de trofee afgelopen vrijdagavond uitgereikt door Tweede Kamerlid Sandra Beckerman (SP). De prijsuitreiking vond plaats in mfc De Binding in Oude Pekela waar een bijeenkomst van de Socialistische Partij, afdeling Pekela werd gehouden.

Gevecht

Beckerman prees de huurders omdat ze een gevecht tegen Acantus hadden gewonnen. De Woongroep was van plan hun huisjes te slopen omdat ze niet meer toekomstbestendig zouden zijn. De bewoners kwamen echter tegen het voornemen in opstand en togen in samenwerking met de Pekelder SP in het verweer. De uiteindelijke uitkomst was dat de woningen, die een aantrekkelijke huurprijs kennen, nog zeker vier jaar mee kunnen. In die tijd wordt het nodige onderhoud gepleegd en kunnen aanpassingen worden verricht. Wat vervolgens met de onderkomens gebeurt is niet bekend. Wel is zeker dat, voordat de huisjes plat gaan, eerst nieuwbouw wordt gepleegd.

Beckerman vergeleek de Pekelder huurders met een groep mensen in het Engelse Liverpool, die enige jaren geleden hun min of meer verkrotte woonwijk door eigen kracht en met eigen middelen hadden verbouwd tot een lustoord. Die groep won vervolgens een grote, internationale prijs.

De Nieuwenhuis Bokaal werd vorig jaar gewonnen door een wijk in Veendam die een eigen speeltuin creëerde, een jaar eerder door een groep reizigers in Leusden die een opgeheven buslijn weer in de vaart wisten te brengen en een jaar daarvoor door een groep bewoners in Dordrecht die vochten tegen een vervuilende plaatselijke fabriek. Beckerman schetste in Oude Pekela verder de moeilijke positie waarin zeer veel huurders in Nederland momenteel verkeren. Steeds hogere maandtarieven, veel slechte huizen en lange wachtlijsten. Ze zegde toe er in Den Haag alles aan te zullen doen om verbeteringen te bewerkstelligen.

Woninghuur

De bijeenkomst werd besloten met vier onderwerpen op het gebied van woninghuur. Deze werden in groepjes besproken en vervolgens geëvalueerd. Wethouder Hennie Hemmes besprak de bouwplannen van de gemeente Pekela voor de komende jaren en vertelde verder zaken die te maken hebben met de ontwikkeling van het nieuwe centrum van Oude Pekela. De avond van de Pekelder SP werd omlijst met zang en muziek van Krzysztof Groen en met een verhaal
in het Gronings over het vroegere wonen in Oude Pekela, gebracht door verteller Bram Wiekens.