Wincke Winkel: 'Alles wat niet kan, vind ik prachtig'

Winschoten - Wincke Winkel won in haar categorie, Gedurfde podiumkunsten, het Concours Culturel op het Dollard College in Winschoten. Ook vorig jaar won ze met één van haar creaties.

De 15-jarige Havo 3-leerling had dit keer gekozen voor een 2,20 meter hoog gewrocht met vleugels en wolvenpoten. De vleugels met een spanwijdte van liefst vier meter konden bewegen. Haar schepping was zo levensecht dat bij haar opkomst een aantal leerlingen achteruit deinsde. 

Drie jaar geleden begon de Winschotense met het vervaardigen van dergelijke creaties. Ze heeft dan ook een doel voor ogen: werk vinden bij een filmstudio als make-up artist/special effects.

Belangrijkste reden

"De belangrijkste reden om voor dit vak te kiezen is om mensen te laten geloven dat er iemand anders voor ze staat, in plaats van Wincke. Als bekenden je niet herkennen, is een creatie goed gelukt. Een leraar, meneer Meijer, zei vaak: Wincke leeft in haar eigen fantasie. Daar heeft hij misschien gelijk in."

Wincke wil zich gaan toeleggen op zogenoemde full body schnits (denk bijvoorbeeld aan E.T.) en protheses voor gezichten (Lord of the Rings onder andere). Inspiratie doet ze onder meer op door de YouTube-video's van Stan Winston Studo te bekijken. De ruim tien jaar geleden overleden Amerikaanse visuele effectenspecialist en filmregisseur werkte onder meer mee aan The Terminator en de Jurassic Park-films.

Droom waarmaken

Om haar droom waar te maken wil ze haar opleiding voor make-up artist/special effects gaan volgen in Engeland. "Waar weet ik nog niet, waarschijnlijk in de buurt van Londen. Binnenkort ga ik naar een open dag."

Wincke gaat niet alleen, ze neemt haar moeder mee. "Mijn moeder, zelf ook creatief, steunt mijn keuze." Datzelfde geldt voor haar vader, timmerman van beroep, die haar zo nu en dan meehelpt met het gereedmaken van de creaties. "De vleugels van mijn creatie, die tijdens het Concours Culturel te zien was, werden met een motortje - die ik achter op m'n rug had - aangedreven. Mijn vader heeft bijvoorbeeld geholpen dat alles werkte. Voor de rest bedenk ik alles zelf, van de eerste schetsen op papier tot de keuze van het materiaal."

Duizend veren

Materiaal dat vaak overkomt uit het buitenland. "Engeland bijvoorbeeld, zoals siliconen of de veren die voor de vleugels zijn gebruikt." Voor het vervaardigen van de immense vleugels waren ruim duizend veren nodig. "Die werden om de paar dagen in paketten van honderd stuks bezorgd, ha, ha."

Prachtig

Vervolgens steekt Wincke een technisch verhaal af over het vervaardigen van de maskers, van het maken van een afgietsel van haar hoofd, de klei-design, de mallen en het aanbrengen van de siliconen, gevolgd door titels van science fiction-films, waar de fraaiste 'maaksels' te zien zijn. "Schitterend", klinkt het enthousiast. "Alles wat niet kan, vind ik prachtig."