'Openbaar vervoer geruisloos duurder, hier hoor je niemand over'

Beerta - "Er is begin mei iets veranderd", zegt Joanne van Helvoort uit Beerta. "Het openbaar vervoer is geruisloos duurder, en hier hoor je niemand over."

"Voortaan rijden er na 18.00 uur en op zondag op veel trajecten geen (bel)bussen meer", gaat ze verder, "daarvoor in de plaats is de Hubtax gekomen. Die moet je één uur van te voren bellen en dan wordt je keurig bij een station opgehaald en thuis afgeleverd."

Niets aan de had dus, of toch?

"Jawel, want waar ik vroeger 1,30 euro betaalde om van Beerta naar het station in Winschoten te komen, ben ik nu minstens 5,50 euro kwijt. En een ritje op zondagmiddag naar Groningen, wat ik vaker deed, is nu ineens minstens 11,00 euro duurder."

De auto pakken is geen alternatief?

"Ik heb geen auto, die kan ik niet betalen. Net als meer mensen trouwens. Maar toen werd het nog 'leuker'...."

Leg uit

"Toen kregen we een nieuw ziekenhuis in Scheemda, met een huisartsenpost. Een plek waar je liever niet naar toe gaat, maar soms moet het. Met de taxi, dus. Een ziekenhuis, waar soms ook iemand ligt die je wilt bezoeken. Maar hoho, niet na zessen of op zondag, dat is te duur."

Volgens Van Helvoort kunnen mensen die het financieel niet al te breed hebben nu 's avonds en in het weekend niet met het openbaar vervoer.

"Hier hoor je in de media niemand over. Het is daardoor net of dit probleem niet bestaat. U begrijpt dat ik hier boos over ben."