Onderzoek en innovatie centraal tijdens open dagen SPNA

Nieuw Beerta - De Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) houdt wederom haar open dagen, mede mogelijk gemaakt door Rabobank en de diverse standhouders. Op dinsdag 3 juli zijn geïnteresseerden welkom op proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta.

Proefboerderij Ebelsheerd ligt in het Oost-Groningse Oldambt. Op de proefboerderij wordt praktijkonderzoek verricht naar onder andere granen, koolzaad, suikerbieten en uien. Tijdens de open dag zal er uitgebreid aandacht zijn voor onder andere het diverse onderzoek in graan - het Oldambt is immers hét graanteeltgebied van Nederland.

De gehele dag rijdt een pendelkar langs de proefvelden waar men kan op- en afstappen en zich kan laten bijpraten door deskundigen.

Spuitdemonstratie

Op drie momenten op de middag zal door de VVB Oldambt een spuitdemonstratie worden gehouden, waarbij aandacht is voor verschillende spuittechnieken en doptypes. Doel hiervan is om bezoekers te informeren over de mogelijkheden met betrekking tot spuittechniek in het licht van de aangescherpte normen omtrent driftreductie.

Dit jaar kan voor het eerst het 25 hectare grote biologische demoveld bezocht worden met onder meer veldbonen, mais en tarwe. Daarnaast zijn er kleinschalige biologische demoveldjes met een heel scala aan gewassen zoals pompoen, erwten, bonen, maïs, mosterd, uien, spinazie, aardappelen en suiker- en rode biet. Hierbij wordt ervaring opgedaan met bodembewerking, onkruidbeheersing en ziektebestrijding.

Demoveld

Daarnaast is een demoveld met verschillende graansoorten en rassen aangelegd. Hierin liggen naast moderne gangbare rassen ook een aantal klassieke graansoorten, zoals Eenkoorn en Emmer.

De gratis toegankelijke open dag bij proefboerderij Ebelsheerd aan de Hoofdweg 26 in Nieuw Beerta is van 13.00 uur tot 17.30 uur.