Lang haar, softdrugs en radicale denkbeelden

Stadskanaal/Winschoten - Stichting De Eeuw van mijn Ubbo staat stil bij honderd jaar middelbaar onderwijs in de Drents-Groningse Veenkoloniën en de Kanaalstreek. Op www.deeeuw.nl wordt dit archief weergegeven in een aantrekkelijke tijdlijn en in 2019 volgt er een rondreizende tentoonstelling.

Lang haar, softdrugs, radicale denkbeelden: in de jaren zeventig brak een nieuwe generatie uitdrukkelijk met de oude garde. Je zag het aan opvallende leerlingen, zoals Nico Jonker en Marijke Kiewiet, maar ook bij de leraren zag je radicaal nieuwe ideeën en levensstijlen. De nadruk werd steeds meer gelegd op creatieve ontwikkeling, ze voerden cabaretvoorstellingen op voor hun collega’s en leerlingen mochten hen (eventjes) aanspreken bij hun voornaam.

‘Wat, insprààk, die àp’n!’

Niet iedereen was te spreken over de vernieuwde omgangsvormen en levensstijlen. Zeker de oudere leraren konden maar niet wennen aan de voorgestelde democratisering en medezeggenschap van de leerlingen. Mevrouw Zuiderweg-Oosterhof, lerares Frans, sprak tijdens een van de vele vergaderingen hierover de gevleugelde woorden (in Gronings accent): ‘Wat, insprààk, die àp’n!’.

Anders doen

Leraren die daarop volgden probeerden het anders te doen dan het stampwerk van mevrouw Zuiderweg-Oosterhof. Uiteindelijk ontkwamen de leerlingen er toch niet aan om Franse werkwoorden uit hun hoofd te leren. Oud en nieuw bleek na verloop van tijd toch niet zoveel van elkaar te verschillen.

Tijdreizen in de regio
Wie zelf verhalen heeft en die wil delen met de stichting, kan contact opnemen met Germa Greving via germa@deeeuw.nl. Meer lezen over de ontwikkelingen vóór of na de jaren zeventig, of bijzondere ontwikkelingen in de omliggende plaatsen, zie de website www.deeeuw.nl