Onthulling grenszuil en tienjarig bestaan Reiderwolde

Reiderwolde - Natuurgebied Reiderwolde bestaat binnenkort tien jaar. Daags voorafgaand aan de viering, op vrijdag 22 juni om 16.30 uur, onthullen locoburgemeester Laura Broekhuizen van de gemeente Oldambt en René Perton, Projectbureau Blauwestad, een grenszuil.

De ontwerper van het grensobject (en van de in 2011 gerealiseerde uitkijktoren en amfitheater) is Ronald Raaijmakers/Bureau Het Wilde Oosten.

Gemeentewapens

Omstreeks 2010 kwam de Culturele Raad (Reiderland) in het bezit van twee oude gemeentewapens uitgehouwen in steen die eerder de gevels sierden van de gemeentehuizen van Beerta en Finsterwolde. Soortgelijke stenen werden vroeger ook gebruikt om de grens van een gemeente te markeren.

Een duidelijk voorbeeld is nog te zien bij de ingang van het dorp Klein Ulsda. Nu is daar een nieuwe steen geplaatst met het nieuwe wapen van de recent ontstane gemeente Westerwolde, op de plek waar eerder de grenssteen te zien was van de gemeente Bellingwolde.

Zelfstandige gemeenten

De Culturele Raad van de toenmalige gemeente Reiderland ook betrokken bij de inrichtingsplannen voor het nieuwe natuurgebied Reiderwolde nabij Blauwestad. Het grondgebied van Reiderwolde maakt deel uit van drie voormalig zelfstandige gemeentes die zijn opgegaan in de gemeente Oldambt. Er grenzen dus drie voormalige gemeentes aan elkaar in het gebied en alle betrokken partijen vonden het een leuk idee om deze grens te markeren middels een zogenaamde grenszuil met een knipoog naar het bekende drielandenpunt nabij Vaals.

Vormgeving

De vormgeving heeft een link met dit bekende drielandenpunt maar heeft ook een overduidelijke relatie met het nabij gelegen amfitheater en uitkijktoren. Omdat de voormalige gemeente Winschoten geen grote grenssteen meer in haar bezit heeft is er replica gemaakt van het uit steen gehouwen gemeentewapen dat in het gemeente huis hangt. Met de realisatie van deze grenszuil zijn nu alle  orspronkelijke plannen ten uitvoer gebracht.

Programma 10-jarig bestaan Reiderwolde op zaterdag 23 juni

13.30 uur: Kindercircus Santelli - Acrobatiekvoorstelling.
14.45 uur: Clown Antonio - Een veelzijdig en internationaal werkend artiest die een unieke mix brengt van muziek, comedy, slapstick, publieksinteractie en magie. (met intro van Excelsior)

15.00 uur: Leerlingen onderbouw obs De Uilenburcht - Liederen en verhalen.

15.15 uur: Hans van Lier band met Lourens Leeuw en Harrie Groenewold -Swingende bluesmuziek.

16.00 uur: Erik Harteveld - De bekende schrijver en acteur Erik Harteveld beschikt over een opmerkelijke gave. Hij kan na een kort consult openbaren wat jij bent geweest in een vorig leven. Een consult kost 50 cent; voor armlastigen en gehandicapten is het gratis.

16.15 uur: Clown Antonio.
16.30 uur: Leerlingen bovenbouw obs De Uilenburcht - Liederen en verhalen

16.55 uur: Bert Hadders en Herman Sandman - Ooit, toen ze het nog niet zo druk hadden traden Herman Sandman en Bert Hadders op onder de naam Gezing en Geplaas. Hadders zong wat en Sandman nam het geplaas voor zijn rekening. Speciaal voor de viering van tien jaar Reiderland laten zij weer eens gezamenlijk van zich horen. 

17.30 uur: Erik Harteveld.
18.00 uur: Toosst - Top 2000-hits.

Muziekvereniging Excelsior verzorgt de muzikale aankleding gedurende het middagprogramma.