Ellen en Monique introduceren Cooking Bag in Bad Nieuweschans

Bad Nieuweschans - Eigenlijk hebben ze elkaar bij toeval ontmoet, Moniek Jacobs en Ellen Seldenthuis. Op zondag 1 juli introduceren ze de Cooking Bag, een Ghanees innovatief product, in Bad Nieuweschans.

Moniek zet zich, naast haar activiteiten binnen haar praktijk PureTouch in Bad Nieuweschans in voor het Quashie Ghana School Project en reist met regelmaat af naar dit Afrikaanse land. Ellen Seldenthuis, die Groningse roots heeft én wel in Leek, woont al sinds 2004 in Ghana en bevordert met haar stichting Adwuma Ye de zelfredzaamheid van de Ghanese bevolking, vooral in wat afgelegen dorpen, waar ze zelf ook woont.

Tijdens laatste reis van Moniek hebben ze elkaar leren kennen en hebben ze ook elkaars projecten bezocht die toch ruim 800 kilometer uit elkaar liggen. 

Kennismaken

Op zondag 1 juli kan men in Bad Nieuweschans kennismaken met beide projecten, met toch ook een heel innovatieve inslag. Ellen produceert in Ghana met de lokale bevolking een Cooking Bag, waarin bijvoorbeeld rijst, maar ook groenten afgekookt worden. Dit levert een behoorlijk energiebesparing op. Rijst hoef je bijvoorbeeld maar twee minuten te koken en daarna zet je de pan in de Cooking Bag en laat hem daar zo’n uur in staan. Het eten kookt hierdoor nooit meer aan en de smaak komt sterker tot zijn recht.

Verder krijgt men deze zondag de eerste juli ook informatie hoe het Schoolproject van Moniek werkt. Dit alles met een markt waar men allerlei producten kan kopen, als manden, de Cooking Bag, stoffen en kralen, Mandalakaarten, schorten en sieraden en nog veel meer (Dames van de Zijden Draad).

Deze donateurs-informatiedag is aan Voorstraat 43 in Bad Nieuweschans, aanvang 11.00 uur.

Gelukkige Nederlandse

Moniek Jacobs is opgegroeid als gelukkige Nederlandse en woont samen met haar man Stef aan de mooie Voorstraat in Bad Nieuweschans. Het is inmiddels al weer een hele tijd geleden, omdat ze wel zag dat ze een ander ‘kleurtje’ had, dat Moniek contact heeft gezocht met het tv-programma Spoorloos. Zo is ze in contact gekomen met haar Ghanese familie. En met hulp van haar familie aldaar runt zij daar haar Quashie (achternaam) Ghana School Project. Er wordt op allerlei manieren gestimuleerd om vervolgonderwijs te volgen. Dit om toekomstige gezinnen beter te kunnen onderhouden en natuurlijk voor de algemene ontwikkeling.

Bescheidener manier

Het is niet zo dat in deze kleine dorpen niets aanwezig is, al laten foto’s dit soms wel zo zien. Er is onder meer elektriciteit, internet en water. Alleen op een wat bescheidener manier. Wat oudere kinderen hebben ook een smartphone, maar maken niet de hele dag er gebruik van. Alleen korte mededelingen en dan wordt het gesprek of bericht beëindigd. Ellen vertelde dat dorpsbewoners konden kiezen tussen gezond drinkwater of elektriciteit en toch kozen ze voor elektriciteit.

Plastic problematiek
Dit laatste levert op het gebied van milieuproblematiek de nodige problemen op. In het ‘westen’ drinken wij eigenlijk altijd leidingwater en anders bronwater uit een flesje. In Ghana drinken ze water (niet altijd zuiver) uit plastic zakjes van ongeveer een halve liter. Daarna worden deze zakjes achteloos weggegooid en liggen er zoveel plastic zakjes dat het echt een probleem is geworden. 

Oplossing
Dit heeft Ellen Seldenthuis met haar stichting ook gezien en heeft er een oplossing voor bedacht. Een soort statiegeld systeem. Kinderen verzamelen alle lege waterzakjes en deze worden in een werkbedrijf schoongemaakt en als een lappendeken aan elkaar genaaid (in meerdere lagen). Daarvan worden weer allerlei artikelen van gemaakt, als hoedjes, petten, tassen, maar ook regenjassen, waar de bevolking super trots op is. Ellen woont bescheiden in een klein dorp en is helemaal opgenomen binnen de lokale bevolking. Dit werkt als blanke vrouw of man vaak niet in een grote stad, want dan zie ze je toch vaak als een geldbron. Maar in het geval van Ellen gaat het anders. In het dorp en directe omgeving waar zij woont zijn ze blij met het werkproject Adwuma Ye, wat ‘goed werk’ betekent.

Werkplaats

Toen zij haar activiteiten ontplooide in de ‘Brong Ahafo- regio' zette zij daar onder andere een werkplaats op voor verstandelijk gehandicapten, coördineerde ze een kinderhuis en liep ze 1000 kilometer dwars door Ghana om een plaatselijke voetbalclub te helpen. Toen ze verhuisde naar Tamale in de ‘Northern Region’ startte zij begin 2010 'Tuma Viela', een bijzonder project voor mens en milieu. Tuma Viela is de vertaling in het Dagbani van Adwua Ye.

In 2014 startte ze als tweede project; New Cooking Bag en in 2016 het project Reusable Care Creations. De nieuwe Cooking Bag lijkt op een groot kussen of poef en frisse kleuren, maar je kunt het ook vergelijke met een ouderwetse ‘theemuts’. Je kunt er een soort deksel van dezelfde stof en materialen vanaf halen, waardoor een ruimte ontstaat waar je een pan in kunt zetten en het eten in gaar kunt laten koken. De dikke wanden van de Cooking Bag zijn gevuld met kapok wat daar aan de bomen groeit. Dit is enorm isolerend, zowel tegen kou als warm.

Kerstpakket
Ellen Seldenthuis: “Het lijkt mij leuk om dit product ook in Nederland en Europa te introduceren, want ik weet dat mensen enthousiast raken van dit bijzondere exclusieve product. Met de kerstdagen krijgen velen een kerstpakket in een lelijke doos. Waarom stop je niet lekkere gezonde producten in deze bijzondere fraaie Cooking Bad. Dan sla je twee of drie vliegen (in Afrika malariamuggen, red.) in één klap. Je hebt een geweldige presentatie en je steunt ook nog eens een goed doel.”

Meer informatie
Voor meer informatie en aanmelding voor zondag 1 juli kan men terecht bij Moniek Jacobs, via 06-20281979 of schoolproject@praktijkpuretouch.nl.

Tekst en foto's Frans Stegeman