Studentenconcert in Noordbroek en Midwolda

Midwolda - Er is zondag 24 juni een combinatie-concert op het Schnitgerorgel in Noordbroek en het Hinszorgel in Midwolda. Studenten uit de VS, Canada en Zuid Korea presenteren zich op deze orgels na een intensieve studieweek in Noordbroek, Uithuizen en Norden.

Voor de studenten is het een unieke kans om bekend te worden met de ‘Groningse orgeltuin’. Nergens ter wereld staan zoveel historische instrumenten zo dicht bij elkaar.

Het Arp Schnitger-orgel in Noordbroek werd in 1696 gebouwd. Een orgel met twintig registers, verdeeld over Hoofdwerk, Rugwerk en een achter de hoofdkas opgesteld Pedaal. Het bevindt zich in een monumentale kruiskerk gebouwd in de 14e eeuw.

Hinsz

Het orgel in Midwolda is gemaakt door Albertus Antony Hinsz. Hij continueerde de orgelbouwstijl van Schnitger en bracht deze naar het hoogtepunt in de geschiedenis van de Gronings-Hamburgse orgelbouw. Het orgel heeft 33 registers verdeeld over 2 klavieren en pedaal. Het instrument in Midwolda is versierd met prachtig hout-snijwerk en vormt een eenheid met het interieur van het 18e eeuwse kerkgebouw waarin het geplaatst is.

Van de ene naar de andere kerk

Het concert begint om 13.30 uuur in Noordbroek en wordt vervolgd in de Dorpskerk van Midwolda om 16.00 uur. Tussen de concerten in is er tijd om van de ene naar de andere kerk te rijden. De beide concerten kunnen ook afzonderlijk bezocht worden. De entree is 10 euro. Wie naar één concert gaat betaalt 5 euro.