Zenuwcentrum verpakkingsfabriek Solidus Solution in Oude Pekela

Oude Pekela - "Veel beslissingen die er voor ons totale bedrijf toe doen worden hier genomen." Dat en nog veel meer vertelde Richard Houben, de algemeen directeur (Ceo) van het internationale massiefkartonverpakkingenbedrijf Solidus Solution in Oude Pekela.

Het gemeentebestuur had in de ontvangstruimte van de onderneming een informatieve bijeenkomst georganiseerd voor een deel van zijn medewerkers, voor raads- en collegeleden en voor Pekelder zakenlieden. Het is bij Pekela de laatste jaren traditie om eens per jaar met de hele crew een lokaal bedrijf met een bezoek te vereren.

Inleiding

Na de opening door wethouder Hennie Hemmes hield Houben een inleiding over Solidus Solution. Hij vertelde aan het hoofd te staan van een onderneming met ruim 1200 medewerkers, verdeeld over 15 fabrieken in binnen en buitenland. Variërend van Spanje tot Noorwegen en van Nederland tot Engeland. In Nederland is Solidus naast Oude Pekela verder gevestigd in onder anderen Bad Nieuweschans, Zutphen, Coevorden en Hoogkerk. Het bedrijf produceert massief karton en massiefkartonnen verpakkingen. In totaal wordt jaarlijks 350.000 ton van dit product gefabriceerd. Met dit getal is het bedrijf marktleider in Europa. Oude Pekela, aan de Industrieweg West, is één van de plaatsen waar de productie van bedrukte verpakkingen plaats vindt.

Op een aangrenzend terrein, aan de Bosgrastraat staat een tweede fabriek van Solidus waar oud papier wordt verwerkt tot massief karton. Wat verpakkingen betreft wordt er geleverd aan de voedselbranche, de luxesector en aan diverse industrieën. Alle dozen en kartonnen zijn recyclebaar. Solidus Solution is ontstaan door de opkoop in 2015 van de massiefkarton activiteiten van Smurfit Kappa in Nederland, België en Engeland door de investeringsmaatschappij Aurelius. Oude Pekela is het zenuwcentrum van Solidus.

Beslissingen

Verreweg de meeste belangrijke beslissingen worden hier genomen. Houben liet de aanwezigen verder weten dat in elk bedrijf van Solidus Solution gemiddeld 100 medewerkers actief zijn. In Oude Pekela bijna 130. Iedereen is geschoold en nieuwkomers krijgen een grondige training. De fabriek in Oude Pekela draait volcontinue. 24 uur per dag gedurende 365 dagen per jaar.

Na zijn inleiding ging de directeur in op vragen van de aanwezigen. In Nederland kunnen de fabrieken beschikken over voldoende oud papier. Er is zelfs sprake van een overschot. Dat komt door de zeer goed georganiseerde inzameling in heel het land. Eerder gingen de overschotten naar China. Nu kan dit niet meer. Ging oud papier in dit land tot voor kort nog de kachel in, binnenkort gaan de Chinezen, die steeds meer milieubewust worden, ook een georganiseerde inzameling op poten zetten. De invoer van oud papier is inmiddels verboden.

Tien cent

Voor een kilo oud papier betaalt Solidus tien cent. Een kilo nieuw papier, bijvoorbeeld een luxe doos voor wijn, kost een euro. Bomen worden niet veel meer gebruikt voor de productie van papier. Oud papier is voor bijna 90 procent de basisstof. Nieuw papier kan acht keer worden gerecycled. Daarna zijn de meeste vezels kapot. Innovaties zijn er ook. Zo wordt geprobeerd papier te maken van tomatenplanten (de stengels) en van bermgras. Solidus is (nog) niet bezig met proefnemingen met hennep.

Na een tweede lezing over de aanstaande energietransitie in Nederland – van het gas af – door een medewerkster van de Gasunie, konden de aanwezigen deelnemen aan een rondleiding door de fabriek van Solidus. Hiervoor was grote belangstelling. Duidelijk werd dat productielijnen die worden aangestuurd door computers en robots het werk in de fabriekshallen voor het personeel veel lichter hebben gemaakt.

Kijkje nemen

De werkvloer is middels een blauw gekleurde zone geschikt gemaakt voor groepen die (op aanvraag) bij Solidus Solution in Oude Pekela een kijkje willen nemen.