Leerlingen obs Drieborg naar landelijke techniekfinale

Drieborg - Lotte Sturkenboom, Edo Edens, Stef Hadderingh en Sjors de Graaf, leerlingen uit groep 7/8 van obs Drieborg, namen donderdag deel aan de landelijke technikefinale in het Openluchtmuseum in Arnhem. Ze vielen buiten de prijzen.

Genoemde leerlingen hebben in april één van de prijzen van de regiofinale van het techniektoernooi in de wacht gesleept. Ze mochten zich daarna gaan opmaken voor de landelijke finale. De uitdaging van het toernooi was het ontwerpen van een duikboot die eerst zinkt en vervolgens na drie minuten weer boven komt drijven. Aan de hand van een aantal stappen hebben zij de onderzoeks- en ontwerpcyclus doorlopen.

Water

Kinderen uit Nederland en België gingen in verschillende leeftijdscategorieën de strijd aan om de beste creatieve en technische oplossing te bouwen, waarbij het thema 'Water' centraal stond.

Na een lange reis kwamen de geselecteerde teams vol verwachting aan op het wedstrijdterrein, met als bagage honderden bouwwerken, installaties en ideeën. In de ochtend gingen de kinderen tot en met 9 jaar (groep 1 tot en met 4) de strijd met elkaar aan; ‘s middags was het de beurt aan de oudere kinderen (groep 5 tot en met 8). Alle teams kregen voldoende tijd om hun meegebrachte bouwwerken en installaties gereed te maken of hun ideeën ter plekke om te zetten in een tastbare constructie.

Vier prijzen

Er waren vier prijzen per uitdaging:
- De procesprijs voor het onderzoeks- en ontwerpproces.
- De ontwerpprijs voor het meest innovatieve ontwerp van uitdaging.
- De teamprijs voor de beste samenwerking binnen het team.
- De prijs voor het winnen van het wedstrijdonderdeel van de uitdaging.

Naast de wedstrijden was er op de techniekmarkt de hele dag door van alles te beleven.

Technisch aandenken

Lotte, Edo, Stef en Sjors vielen dus buiten de prijzen. Toch gingen ze niet met lege handen naar huis, want alle deelnemende teamleden kregen een technisch aandenken.