Molenaars De Onrust in Pekela: 'Die molen is van ons allemaal'

Oude Pekela - Vanaf vierwieker De Onrust in het centrum van Oude Pekela wapperde zaterdag en zondag, tijdens het Nationale Molenweekend, de nationale driekleur ten teken dat deze molen met een bezoekje kon worden vereerd. Aanwezig waren Peter Immenga en Abel Middel, beiden gediplomeerd molenaar.

Collega Adri Haveman, eveneens in het bezit van het molenaarsbrevet, was met vakantie.

Met maar liefst drie personen die de vrij omvangrijke en pittige, tweejarige cursus succesvol hebben afgerond, bevindt deze Pekelder graanmaler zich in een luxe positie. Nu de uitvoering van het nieuwe centrumplan van Oude Pekela is gestart, is molen De Onrust veel meer een blikvanger geworden. Vanaf de Wedderklap maar ook vanuit andere windstreken is de imposante Pekelder korenmaler veel duidelijker te zien. Nu belemmerende struiken en woningen zijn verwijderd, is niet alleen de kruin zichtbaar, maar ook het onderstel.

Een kijkje nemen

"Dat nodigt uit om ook eens binnen een kijkje te komen nemen”, zo vinden Immenga en Middel. "Die molen is immers van ons allemaal en ook aan de binnenzijde is veel te zien en te vertellen. Tevens vanaf de stelling die rondom de molen loopt.”

De Onrust heeft inmiddels enkele vaste bezoekers. De plaatselijke schilderclub en een groep radiozendamateurs die op geregelde tijden van respectievelijk de vloer en van één van de zolders gebruik maken. Immenga, Middel en ook Haveman willen graag meer bezoek en evenementen die bijvoorbeeld vanaf de molen starten of op het plein bij De Onrust worden gehouden. Daarom willen ze graag in de agenda’s van organisaties worden opgenomen die bijvoorbeeld fietstochten, wandel- en andere sportevenementen, muziekuitvoeringen, markten of bijvoorbeeld autoshows (oldtimers) organiseren. Onder de slogan: ‘Bij molen De Onrust’.

Leskist

Gezamenlijk met andere molens en molenaars kunnen Immenga, Middel en Haveman beschikken over een zogeheten leskist. Hierin zitten in miniatuur diverse voorwerpen die op echte molens worden gebruikt. De molenaars gaan met deze kist – in de provincie Groningen zijn er drie - naar scholen om de leerlingen over de werking van de malers voor te lichten. “Daarna komen de kinderen naar de molens om het maalproces en de bouw van een molen in het echt te zien”, aldus Peter Immenga.

De molen in het centrum van Oude Pekela is niet alleen in het weekend open. Middel, die zijn diploma begin dit jaar ontving en Haveman zijn, omdat ze geen volledige werkweek meer hebben, op verzoek ook op sommige doordeweekse dagen beschikbaar voor rondleidingen.