Zomertuinenmarathon van Het Tuinpad Op

Winschoten - Het Tuinpad Op - In Nachbars Garten zet zich in voor het open stellen van bezienswaardige particuliere tuinen en wil de aandacht vestigen op bijzondere openbare tuinen en parken. De zomertuinenmarathon is op 16 en 17 juni van 11.00 tot 17.00 uur.

De openstelling van particuliere tuinen is in vele Europese landen inmiddels een bekend fenomeen, maar Het Tuinpad Op - In Nachbars Garten is uniek, omdat deze stichting grensoverschrijdend werkzaam is, namelijk in Groningen, Drenthe en Noordwest-Duitsland.

Tuinengids

Tweejaarlijks wordt er een kleurrijke tuinengids uitgegeven. De tweetalige (Nederlands en Duits) gids biedt  veel informatie over 130 aangesloten de tuinen. Nieuwe tuinen worden na aanmelding door een tuinencommissie gekeurd op gastvriendelijkheid, (planten)kennis van de eigenaar, staat van onderhoud en belevingswaarde van de tuin.

Na goedkeuring wordt de tuin iedere drie jaar opnieuw bezocht om de kwaliteit (de bezienswaardigheid) van het tuinenbestand op peil te houden.

Naast het uitgeven van de tuinengids worden er door de stichting jaarlijks een aantal tuinenmarathons georganiseerd. Tijdens een tuinenmarathon kunnen liefhebbers zonder een vooraf gemaakte afspraak een selectie van de tuinen bezoeken. De entree is soms gratis, soms wordt een vrije gift op prijs gesteld of er wordt entree gevraagd.

Deelnemende tuinen

De lijst met deelnemende tuinen wordt voortdurend bijgewerkt en is te vinden op www.hettuinpadop.nl