Flying Birds pakt eerste Nederlandse titel voor clubs in 37-jarig bestaan

Winschoten - Fietscrossvereniging Flying Birds uit Winschoten pakte zaterdag bij FC Unitas in Assen de Nederlandse titel voor clubs. Dat was de eerste keer in het 37-jarig bestaan van Flying Birds.

Maar liefst 21 clubs uit heel Nederland deden mee aan dit kampioenschap, dat onder auspiciën stond van de Nederlandse Fietscross Federatie (NFF).  Flying Birds stond met 23 rijders in de leeftijd van 6 tot en met 45-plus aan de starts.

De rijders begonnen 's ochtends met de trainingen. De jongste deelnemers tot en met 12 jaar begonnen als eerste, gevolgd door de rijders van 13 jaar en ouder. Na het defilé startten de zogenoemde moto's. Alle rijders moesten drie moto's rijden om zich te plaatsen voor de halve finale.

Na twee moto's stond de Flying Birds op plaats twee. Uiteindelijk werden er elf finaleplekken behaald. In het overall-klassement bleek Flying Birds de sterkste.

Bovenburen

Wie ook een kijkje wil nemen bij de Winschoter fietscrossvereniging: er wordt vier avonden  in de week getraind op de baan aan de Bovenburen.

Eisen

Overignes ligt de baan er inmiddels zo'n 11 jaar en voldoet hij niet meer aan de (UCI-)eisen van deze tijd.  De rijders en het bestuur van de Flying Birds zien dan ook graag dat hun baan een hogere starheuvel (5 meter) krijgt. Ook zijn er verdere aanpassingen aan de baan nodig.

Grote wedstrijden

Als de baan tiptop is kan de vereniging zich ook aanmelden voor grote wedstrijden van de KNWU, zoals het NK en wedstrijden in de Topcompetitie. "Dat is niet alleen goed voor de vereniging, maar ook voor het Oldambt", stelt trainster Ina Zoutman.

De eerstvolgende grote wedstrijd is 30 juni op de baan in Winschoten.