Weerzien met het verleden van Pekela

Pekela - Ruim dertig belangstellenden hebben zich zaterdagmiddag in Nieuwe Pekela, onder het motto 'Weerzien met het verleden' vermaakt met drie antieke films.

In verenigingsgebouw Het Tehuis aan de Tjadenstraat vertoonde de leiding van het museum Kapiteinshuis rolprenten uit de jaren dertig, zestig en tachtig van de vorige eeuw.

Rode draad van de films was de vroegere houtindustrie in Pekela. De belangstellenden kregen uitvoerig beelden te zien van de vroegere timmer- en meubelfabriek Kampinga te Nieuwe Pekela, van houthandel Koerts uit Oude Pekela en van houtzagerij Schuring uit Nieuwe Pekela.

Transport van boomstammen

Naast het vakmanschap, de machinerieën, de bouw van een loods en bijvoorbeeld het transport van boomstammen en gezaagd hout waren tot verbazing van de aanwezigen tevens vele oude bekenden te zien. De voorstelling duurde bijna anderhalf uur.

De films kwamen tevoorschijn tijdens de opbouw van een nieuwe expositie in het Pekelder museum. De nieuwe tentoonstelling laat eveneens de vroegere Pekelder houtindustrie zien.