Landelijk aantal overstappers energie blijft stijgen

Winschoten - Het landelijk aantal energie-overstappers is in 2017 wederom gestegen. In 2016 stapten 2,5 miljoen energieverbruikers over, in 2017 steeg dit naar 2,6 miljoen overstappers.

De energiedatahub van Nederland (EDSN) registreert elke wijziging van energieleverancier per stroom- en gasaansluiting. Het gaat om zowel (klein)zakelijke aansluitingen als aansluitingen van huishoudens.

Belangrijkste reden

Uit onderzoek van de ACM (Autoriteit Consument & Markt) blijkt ook dat prijs met 78 procent de belangrijkste reden is voor energie vergelijken en overstappen. Op nummer twee volgt de keuze voor duurzame stroom of een duurzame leverancier met 16 procent.

“We verwachten dat de stijging van energie-overstappers de komende tijd blijft doorzetten”, vertelt Hans de Kok, directeur van Pricewise, de grootste onafhankelijke vergelijkingssite in Nederland op het gebied van energie, internet & tv, verzekeringen en leningen.

Instaptarieven

“Mede doordat de energietarieven weer aan het stijgen zijn. We zien de laatste tijd een opvallende ontwikkeling in de instaptarieven voor vaste contracten. De tarieven van deze contracten zijn omhooggegaan. De verwachting is dat ook de variabele contracten vanaf juli flink duurder worden. Zulke prijsstijgingen zorgen ervoor dat consumenten nog meer kunnen besparen en sneller op zoek gaan naar een alternatief. Met een stijgend aantal overstappers als gevolg. Daarnaast hangt het aantal overstappers ook af van andere factoren, zoals de onderlinge concurrentie tussen energieleveranciers en nieuwkomers op de markt.”