Groninger Molenweekend in het teken van de werving van nieuwe molenaars

Winschoten - Het motto van het Groninger Molenweekend 2018 is ‘Door weer en wind’. Op 9 en 10 juni wordt de aandacht gevestigd op het molenaarschap van toen en nu.

In december 2017 kreeg het ambacht de welverdiende status van werelderfgoed op de Unescolijst.  Deze positieve aandacht willen het Gilde van vrijwillige molenaars afdeling Groningen, Erfgoedpartners en de moleneigenaren inzetten om nieuwe molenaars voor de toekomst te werven. 

Bijzondere monumenten

Molens zijn bijzondere monumenten. Ze hebben al eeuwen een prominente plaats in het landschap en de dorpen. Door hun karakteristieke uiterlijk zijn ze onlosmakelijk verbonden met het Nederlandse landschap. Zonder mensen zouden molens langzaam maar zeker vervallen. 

Doordat moleneigenaren en -vrijwilligers zich om hun toestand bekommeren en op tijd onderhoud plegen, blijft dit industrieel erfgoed bestaan.  Het is belangrijk dat een molen regelmatig in werking is. Stilstand is achteruitgang – houtworm en andere kleine knagers grijpen dan hun kans. Het draaien van de molen gebeurt door vakkundige molenaars, vrijwilligers die daartoe een opleiding hebben gevolgd.

Actueel overzicht

Als het maar enigszins kan, dus bij voldoende wind, draaien de molens, soms op zaterdag, soms op zondag, soms op beide dagen. Een actueel overzicht is te vinden op de website van Erfgoedpartners: www.erfgoedpartners.nl